IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция с амбицизни планове за зелен енергиен хъб в ЦИЕ

Страната ще продължи да използва въглищата малко по-дълго от планираното заради войната в Украйна

14:50 | 08.11.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Гърция има амбициозни планове да се превърне във водещ хъб за зелена енергия в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), стана ясно от коментарите на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в интервю за Bloomberg. Той разкри, че планира изграждане на възобновяеми енергийни мощности съвместно с Египет, както и на връзки с Африка.

Става въпрос за 3-гигаватов кабел по дъното на Средиземно море, което по неговите изчисления означава нуждата от инсталирани поне 10 гигавата нови зелени мощности.  

Отделно Гърция вече разработва планове за изграждане на кабелна връзка с Кипър и Израел, за която получи 657 млн. евро от Механизма "Свързана Европа". Общият бюджет е 2,5 млрд. евро, а капацитетът - 1 гигават.

Така Гърция ще предложи "зелени енергийни коридори" за Европа, които да заместят газопроводите с руския природен газ, допълва англоезичната версия на "Катимерини".

В краткосрочен период Гърция ще продължи да използва въглища още известно време, но това не означава, че страната ще се откаже от плановете си за пълен отказ от тях. "Искаме да бъдем нетен износител на зелена електроенергия за Централна Европа", коментира Мицотакис.

През 2021 година Атина съобщи, че ще затвори и последната въглищна мощност през 2025 година. Идеята тогава беше въглищата да бъдат заменени от природен газ, който беше признат от Европейската комисия за "преходно гориво" за зеления преход. Но войната в Украйна направи тези планове неработещи. Затова и Гърция съобщи преди време, че ще удължи живота на въглищните мощности.

Днес Мицотакис обяснява, че този срок ще бъде не повече от 2-3 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 08.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още