IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна планира да се откаже от вноса на газ през 2024 г.

Потреблението в страната се срина след началото на войната и може да бъде покрито със собствен добив

11:13 | 26.01.24 г. 6
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Украйна може да бъде независима от вноса на природен газ и да разчита само на собствен добив през 2024 година, коментира енергийният министър Херман Халущенко в интервю за Ройтерс. Всичко обаче зависи от потреблението на индустрията, за която има реален потенциал за увеличаване на дейността през следващите месеци, допълни той.

Преди войната Украйна беше един от големите потребители на газ в Европа с 27 млрд. куб. метра годишно, голяма част от които покриваше с внос. От 2015 г. Киев спря да купува директно газ от "Газпром", а го получаваше чрез реверсивни връзки със съседните държави. На коментарите, че по този начин Украйна отново купува руски газ, властите отговаряха, че купуват "европейски микс", в който дял от около 40% има руският природен газ.

Войната срина украинската икономика и изтри 1/3 от брутния вътрешен продукт. При това положение потреблението падна до около 19 млрд. куб. метра годишно.

"Реалистично е балансът на износа и вноса през тази година да е нула", коментира украинският енергиен министър.

Още от 2015 г. Украйна започна да увеличава добива на природен газ. През 2023 г. от "Нафтогаз" на няколко пъти съобщиха, че разширяват сондажите, което ще позволи на страната да изкара зимата без внос на газ. Още няма официални данни за добитите количества газ, но през 2022 г. те възлизаха на 18,5 млрд. куб. метра, а очакваният ръст през миналата година беше за 7 на сто.

Свитото енергийно потребление ще позволи на Украйна да изнася електроенергия през пролетта, смята още Херман Халущенко. Още в първите дни от началото на пълномащабната война Украйна свърза енергийната си мрежа с ЕС и започна да изнася електроенергия. Ядрената енергия заема съществена част от енергийния микс на страната и производството е относително евтино на фона на рекордите в Европа през 2022 г.

След ракетните обстрели над енергийната инфраструктура, които извърши Русия през миналата зима, Украйна похарчи милиарди за стабилизиране на мрежата и за защита на обектите от националната сигурност. През тази зима ракетните обстрели на Русия обаче са по-ограничени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 26.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 2
65linet
преди 3 месеца
Знаете ли, че за да сте здрави и да не боледувате, трябва да имате силна имунна система, за да я повишите са необходими много време, усилия и средства, но има и друг вариант - уникално лекарство, което бързо ще повиши вашите имунитет и ще се отървете от хроничните заболявания и ще се предпазите от всякакви вируси, а също така ще се почувствате по-млади и здрави. разбрах за това тук---- https://use.my/zf32
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 9
sssaaa
преди 3 месеца
С това темпо на компостиране и дезертирали, скоро може да имат и излишен газ за експорт към ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 12
sssaaa
преди 3 месеца
Защо не се представят обективно нещата в статията. Напишете каква част от населението е емигрирало, каква част е бевъзвратно компостирана и тогава трябва да ми срявнявате потреблението на газ. До тук компостираните военни са над 800к (без наемниците) + цивилни жертви + Дезертирали предатели като Ушшанката са над 4,2 млн. по официални данни и ето минаваме ги 5млн както и да го погледнеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 10
0pk
преди 3 месеца
До: zelka007 той тоя паметник беше за вас - да помните, че да не настъпвате на една и съща мотика няколко пъти. Не можахте да го опазите, сега сте обречени да повторите историята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 18
zelka007
преди 3 месеца
До: 0pk ... за вас нищо нема да има ... що не пазихте паметника ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 12
0pk
преди 3 месеца
И тия като в ЕС се отказват от газта поради ненадобност. Само че при тях вече не остана кой да ползва електроенергия. Еврейския геноцид над украинската нация продължава. Който овреме се усети, напусна тази укронацистка кочинка. Сега чакаме opките да им наместят чакрите и после при деленето на територията, може и за нас да има нещо. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още