IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в България през февруари остава на ниво от 5,8%

Най-много са отворените свободни работни места в преработваща промишленост, търговия и хотелиерство, отчита Агенцията по заетостта

15:21 | 15.03.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Равнището на регистрираната безработица в България през февруари е 5,8%, като показателят се запазва на месечна база и записва слаб ръст спрямо година по-рано, когато безработица у нас е била 5,5%. Това сочат данните на Агенцията по заетостта за втория месец на годината.

Броят на регистрираните безработни в края на февруари е общо 165 585, като се отчита понижение спрямо миналия месец с 255 лица.

Увеличава се броят на започналите работа безработни със съдействието на Агенция по заетостта – през февруари те са 12 484, което е с 1141 души повече спрямо предходния месец. Административните данни сочат, че най-голям е делът на устроените на пазара на труда в преработващата промишленост – 15,8%, следват търговията – с 14,6%, държавното управление – с 9,3%, хуманното здравеопазване – с 6,7%, строителството – с 4,6%, и др.

През месеца работа с подкрепата на бюрата по труда са намерили 355 пенсионери, учащи и заети. В страни от Европейския съюз работа са започнали 914 безработни с посредничеството на бюрата по труда.

В бюрата по труда през февруари са регистрирани нови 19 910 безработни, като при тях се наблюдава 25% намаление в сравнение с януари. Други 814 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се регистрирали в бюрата по труда през месеца.

Най-търсените от бизнеса професии през февруари са: персонал, зает в сферата на персоналните услуги; персонал, полагащ грижи за хората; продавачи; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; водачи на МПС и подвижни съоръжения.

Търсени са били също машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия и сродни; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; чистачи и помощници; стопански и административни специалисти и др.

Представителите на първичния пазар са заявили 10 494 свободни работни места през втория месец от годината при 10 037 през януари. В реалната икономика най-много са свободните работни места в сферата на преработващата промишленост (23%), търговията (13%), хотелиерството и ресторантьорството (12,6%), държавното управление (11,7%), следват селското, горското и рибното стопанство (7%), административните и спомагателните дейности (6,8%).

* Равнището на безработица се определя като дял на регистрираните безработни лица от икономически активното население на възраст 15-64 г., установено при Преброяване 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 15.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още