IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Машинни оператори и помощен персонал са най-търсени от бизнеса през януари

Най-много са отворените свободни работни места в сферата на преработващата промишленост, отчита Агенцията по заетостта

12:20 | 16.02.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

През януари в бюрата по труда са заявени над 10 хиляди свободни работни места, като най-много са предложенията в сферата на преработващата промишленост (28%), държавното управление (12%) търговията (12%) и образованието (9,6%). Това сочат данните на Агенцията по заетостта за първия месец на годината. Свободни работни позиции са заявени и в хотелиерството и ресторантьорството (7%), административните и спомагателните дейности (5,8%).

Най-търсените от бизнеса професии през януари са: машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; чистачи и помощници; персонал, полагащ грижи за хората; продавачи; персонал, зает в сферата на персоналните услуги. Търсят се също работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта; квалифицирани работници по производството на храни, облекло и преподаватели и др. 

Регистрираната безработица в България през януари се е повишила до 5,8%, отчита Агенцията по заетостта. Спрямо предходния месец показателят се увеличава с 0,2 пр. пункта, а на годишна основа ръстът е с 0,6 пр. пункта.

Броят на регистрираните безработни в бюрата по труда се увеличава в края на януари до 165 840 души, като повишението спрямо миналия месец е със 7635 лица. 

Регистрираните нови безработни в бюрата по труда през януари са 26 981, като е отчетено увеличение в сравнение с предходния месец с 8204 лица, а спрямо януари 2023 г. новорегистрираните са с 2687 повече. Други 601 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се регистрирали в бюрата по труда през месеца.

Започналите работа безработни през януари със съдействието на Агенция по заетостта са 11 343, като увеличението спрямо предходния месец е с 2436 души, сочат административните данни на институцията. Най-голям е делът на устроените на пазара на труда в преработващата промишленост – 15,8%, следват търговията – с 14,6%, държавното управление – с 9,3%, хуманното здравеопазване – с 6,7%, строителството – с 4,6% и др.

През месеца работа с подкрепата на бюрата по труда намериха и 326 пенсионери, учащи и заети. В страни от Европейския съюз работа са започнали 914 безработни с посредничеството на бюрата по труда, или 8% от всички преходи в заетост през месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 16.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още