IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поне една трета от служителите ще продължат да работят хибридно в дългосрочен план

Десетте водещи тенденции, които ще оформят начина на работа на глобално ниво през 2024 г., разкрива IWG

14:01 | 25.01.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Хибридната работа е промяна, която ще продължи дългосрочно. Около една трета или повече офис служители ще продължат да работят по хибриден начин в дългосрочен план според текущото академично проучване на Станфордския университет и други водещи институти.

Според анализа големият бизнес ще се насочи към хибридните длъжности, появяват се и нови - главен хибриден директор, офис синхронизатор. В същото време иновативните пакети с придобивки ще станат масови и ще бъдат ключови в борбата за привличане на таланти. Очаква се компаниите да предоставят допълнителни доходи и политики, които поддържат благосъстоянието на служителите, както и допълнителна подкрепа за работещите родители.

Последното проучване на IWG изследва десетте водещите тенденции, които ще трансформират света на труда през 2024 г., а и след това, отчитайки, че хибридната работа като феномен възниква със значителния напредък в технологиите и е неизбежна мегатенденция, която променя живота на милиони хора в България и по света, като им позволява да работят както и където се чувстват най-пълноценни и най-продуктивни, отчитат анализаторите.

Големият бизнес ще се насочи към хибридните служители

Широкото прилагане на хибридния модел на работа доведе до появата на нова роля в борда на директорите – главен хибриден директор (Chief Hybrid Officers). Компании като Meta, Doist и GitLab вече са наели свои собствени и през 2024 г. ще видим все повече компании да назначават главен хибриден директор, за да наблюдават и оптимизират хибридната работна среда. Те ще балансират нуждите на служителите в офиса и на отдалечените служители, осигурявайки производителност и ефективно справяне с логистичните предизвикателства.

Нова роля, в допълнение към главния хибриден директор, която също се появи, е „Офис синхронизатор“, който отговаря за оптимизирането на офис пространството и осигуряването на ефективно сътрудничество.

Възвръщане на фокуса върху културата

В хибридния работен свят компаниите трябва да открият баланс между гъвкавостта на служителите и осигуряването на редовно и достатъчно време за съвместна работа. Този баланс трябва да гарантира, че въпреки разнообразните работни решения, се поощряват отворената комуникация и споделеният ангажимент към мисията на компанията. Възприемането на хибридна работа не само осигурява гъвкавост, но също така насърчава динамична и приобщаваща култура, която позволява процъфтяването на различни гледни точки и допринася за повишена иновация и удовлетвореност на служителите.

По-високи очаквания към работодателите

Иновативните пакети с придобивки ще станат масови и ще бъдат основополагащи в надпреварата за привличане на таланти през 2024 г. Придобивки като подпомагане на фертилитета, грижи за домашни любимци и отпуск за грижа за близки могат да станат обичайни, тъй като работодателите са принудени да подхождат по-комплексно към нуждите на хибридната работна сила.

Също така ще има повишени очаквания от страна на служителите, че предприятията ще предоставят допълнителни доходи и ще прилагат фирмени политики, които поддържат благосъстоянието на служителите им. Независимо дали става въпрос за увеличен родителски отпуск, прогресивни политики за отглеждане на деца или предприемане на действия за справяне с прегарянето с релеванта подкрепа за психично здраве, компаниите ще трябва да бъдат по-приспособени към променящите се нужди и изисквания на своята работна сила, ако искат да задържат най-добрите си кадри.

Роля на компанията в отглеждането на децата

Докато хибридната работа продължава да набира скорост, увеличената подкрепа на работодателите към семействата ще е определяща за родителите, които търсят повече баланс между професионалния и личния живот. Отчитайки предизвикателствата в грижите за деца, бизнесът ще има все по-значима роля за предоставяне на допълнителна подкрепа за работещите родители, като това ще е от съществено значение за поддържането на разнообразна и квалифицирана работна сила. Изследването подчертава как по-голямата гъвкавост позволява на служителите да прекарват повече време със семейството и хобитата си, като трима от четирима (75%) хибридни служители използват спестеното време от пътуване за по-смислени дейности. 

Завръщането на часовете за обяд

С нарастващ брой служители, които търсят по-здравословен баланс между работа и личен живот, следващата година ще бъде свидетел на възраждане на обедните почивки, посветени на личните контакти. Гъвкавостта на хибридната работа ще помогне на повече служители да си върнат обедната почивка, за да вземат храна с колеги и клиенти и да възобновят личните взаимоотношения, на свой ред насърчавайки по-положителна работна среда, креативност и приятелство сред членовете на хибридния работен екип.

Създаване на пространство за разнообразие

Настаняването на членовете на екипа ще бъде важен стълб на стратегиите на работодателите за разнообразие, справедливост и приобщаване в близко бъдеще. Тази промяна е отразена в развиващия се дизайн на офис пространствата, който сега взема под внимание специфичните нужди на невродивергентните работници, включително адресиране на специфики като шум и осветление, като признава значителното въздействие, което тези фактори могат да имат върху благосъстоянието на служителите. Тъй като компаниите се адаптират към по-голямо приобщаване, проактивният подход към приобщаващия дизайн ще гарантира, че работните места са благоприятни и удобни за всички служители, подобрявайки производителността в процеса.

Връщането от пенсия става реалност

Хибридната работа предостави повече гъвкавост на по-възрастните поколения в частност, като им позволи да останат част от работната сила или да се върнат от предишно напускане за „непенсиониране“. Изчисления сочат, че до 2030 г. около 150 милиона работни места в глобален мащаб ще бъдат прехвърлени към работници на възраст 55 и повече години. През 2024 г. това явление ще набира скорост, като все по-голям брой опитни професионалисти от по-старите поколения възприемат тази концепция и за първи път в кариерата си ще изследват предимствата на хибридната работа, помагайки за установяването на по-разнообразна работна сила и сътрудничество между поколенията.

Все по-екологични начини на работа

Консистентните хибридни работни политики играят ключова роля за намаляване на въглеродните емисии. Скорошно изследване на IWG и Arup предполага, че хибридната работа може да намали въглеродните емисии с до 70% в Обединеното кралство и 87% в САЩ в резултат на драстично намаляване на пътуването до работното място.

Във времена, в които устойчивостта е от първостепенно значение, през 2024 г. ще видим бизнеси, които търсят по-иновативни начини за намаляване на въглеродните си емисии. Бизнесите все повече се фокусират върху „зелени“ сгради, с цел да намалят въглеродните емисии и да подобрят екологичните си показатели. През 2024 г. ще станем свидетели как тези договори за наем надхвърлят енергийната ефективност, включвайки и аспекти като пестене на водата, намаляване на отпадъците и проследяване качество на въздуха в помещенията. 

Хибридната работа като най-доброто предимство за служителите

Търговските ползи от хибридния модел на работа за бизнеса, предвид значителните спестявания, които компаниите могат да направят чрез възприемане на модела, са ясни. Проф. Никълъс Блум от Станфордския университет отдавна говори за това, че хибридната работа е печеливша за работодателите и служителите, като коментира, че това е „лесно увеличаване на печалбата“. Данните подкрепят това мислене – 81% от финансовите директори, анкетирани от IWG, отчитат спестяването на разходи вследствие на хибридната работа и повече от две трети от тях (67%) казват, че бизнесът им ще продължи да работи в хибриден модел, разделяйки времето между централата на компанията, местния офис/работно пространство и дома на служителите и след пет години.

Хибридната работа се превръща в най-търсеното предимство и за служителите, което оказва влияние върху способността на бизнеса да привлича и задържа най-добрите таланти. Собственото изследване на IWG показва, че почти три четвърти от служителите (72%) биха обмислили единствено позиция, която предлага възможност за гъвкава работа, докато 71% не биха приели назначение, което включва дълго пътуване до работното място.

Нарастващото присъствие на изкуствения интелект

През 2024 г. ще видим ясна промяна в приемането и използването на изкуствен интелект в ежедневието и компаниите, които инвестират в това да помогнат на хората си да разберат как изкуствения интелект може да бъде от полза за хибридната работа, ще пожънат успехи. Подготовката на служителите за непредвидени роли и технологии трябва да се превърне в приоритет за бизнеса, като същевременно им помага да разберат, че ефективното използване на ИИ може да намали времето, прекарано в административни задачи, оставяйки повече място за мислене и съвместна работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 25.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
nikiangel
преди 4 месеца
Не виждам как някой ще се върне в смрадливите запушени кутийки натъпкани *** до *** в перфектен развъдник за де що има вируси! Ама рентиерите губели пари...БОЛИ МЕ К*РА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 4 месеца
баси тъъъпата статия... Връщането от пенсия става реалност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още