IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хибридният модел на работа се превръща в норма и в България

Този модел разширява обхвата на работодателите и дава достъп до таланти, посочи Верка Петкова, директор „Бизнес развитие“ в Colliers

10:42 | 19.12.23 г.
Снимка: pexels
Снимка: pexels

Масовата практика за хибриден модел на работа в компаниите е да има между един и три дни в седмицата присъствие в офиса. Ако през 2022 г. 66% от работодателите са изпитвали трудности да върнат хората в офиса, тази година близо 80% срещат трудности да повишат физическото присъствие. Това коментира Верка Петкова, директор „Бизнес развитие“ към Colliers, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Тя обясни, че Colliers провежда редица проучвания, като едно от последните е в Полша, където структурата на офисните наематели е доста сходна с българската. Проучването покрива 249 компании от 16 сектора, като около 87% от тези компании са средни или големи. Хибридният модел за по-голямата част от тях е норма, посочи Петкова. 

По думите й към момента се отличават два модела на хибридност с паритет на нашия пазар. Единият е свободното желание на служителите и вътрешното разбиране между техния екип. Другият подход е, когато има предефиниран модел на работа, като може да бъде както за цялата компания, така и спрямо конкретните функции на екипа в компанията, каза Петкова.

„Най-голямото предимство на хибридния модел, заради който той ще оцелее, е желанието както от служители, така и от работодатели. Този модел разширява обхвата на работодателите и дава достъп до таланти извън града, в който кооперират“, подчерта Петкова.

Hot desk тенденцията остана в миналото, а това, което се наблюдава е dedicated desk – бюра, които са предназначени за определен екип, но не са персонализирани, тъй като няма необходимост поради хибридния модел. Една от трудностите е свързана с това хората да могат да обменят информация като колеги между екипите, коментира гостът.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 19.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още