IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма връщане назад: Австралийците се борят за правото да работят от дома си за постоянно

Докато корпоративните лидери призовават да се сложи край на дистанционната работа от времето на пандемията, профсъюзите в Австралия създават прецедент и дават отпор

16:55 | 02.08.23 г.
Андрей Йорданов
Снимка: Lisa Maree Williams/Getty Images
Снимка: Lisa Maree Williams/Getty Images

Преди COVID-19 да изпрати у дома една трета от световната работна сила, компанията за оценка на имоти в Мелбърн свиква 180-те си служители в офиса всеки ден в 9 ч. сутринта, за да им раздаде задачите, съобщава Ройтерс. Там работи и операторът на дронове Никълъс Кумбър.

Сега, когато работят от вкъщи, оценителите отиват направо на терен още в 7,30 ч., което позволява на Кумбер да вземе децата си от детската градина по-рано, отколкото преди пандемията.

"Ако кажат "всички обратно в офиса", вероятно ще поискам увеличение на заплатата", казва Кумбър, който все още посещава офиса веднъж или два пъти седмично. "Имаш повече време за семейството. Всъщност можеш да приключиш работа в пет часа, а не в пет да прекарваш 45 минути в пътуване до вкъщи."

Докато корпоративните лидери - от главния изпълнителен директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън до шефа на Tesla и Twitter Илон Мъск - призовават да се сложи край на дистанционната работа от времето на пандемията, профсъюзите в Австралия създават прецедент и дават отпор. Те изправят в съда най-голямата банка в страната и убеждават федералното правителство работата от вкъщи да стане норма.

"Всички дълбоки промени на австралийския пазар на труда са резултат от кризи. Когато имате сътресение, никога не се връщате към предишния вид на света", казва Джон Бюканън, ръководител на Health and Work Research Network към Университета в Сидни.

"Винаги сме били по-напред в англоезичния свят, например в сравнение с Великобритания, САЩ, Нова Зеландия", добавя той.

Водени от най-ниското ниво на безработица от половин век насам, служителите на Commonwealth Bank of Australia (CBA) заведоха дело срещу кредитора на стойност 170 млрд. австралийски долара (114 млрд. щатски долара) в индустриалния трибунал, за да оспорят директива за работа от офиса през половината от времето.

През април главният изпълнителен директор на третата по големина австралийска банка National Australia Bank нареди на 500 старши мениджъри да се върнат в офиса на пълен работен ден. През юли NAB се съгласи на споразумение със синдикатите, което дава право на всички служители, включително на 500-те мениджъри, да поискат работа от вкъщи, като се ограничават мотивите за отказ.

Същата седмица профсъюзът на публичния сектор сключи споразумение, което позволява на 120 хил. федерални служители в Австралия да поискат работа от дома в неограничен брой дни.

За сравнение, федералните служители на Канада приключиха двуседмична стачка през май със споразумение за заплащането, но не без исканите от тях гаранции за дистанционна работа. А в Европейския съюз законодателите все още преговарят за актуализиране на десетилетните протекции за "дистанционна работа", за да ги пригодят към икономиката след Covid. Реалното присъствие в офиса е намаляло - от една пета в Токио до повече от половината в Ню Йорк спрямо 2019 г., посочва глобалната компания за недвижими имоти Jones Lang Lasalle.

"Духът е излязъл от бутилката: работата от вкъщи е нещо, което остава далеч отвъд COVID и пандемията", каза Мелиса Донели, секретар на профсъюза Community and Public Sector Union, договорил австралийското федерално споразумение.

"Възможностите за работа от вкъщи бяха напълно променени", добави тя. "Именно това постига това споразумение. То ще има ефект върху различни отрасли".

CBA и NAB казват, че дори преди споразуменията със синдикатите техните политики са позволявали гъвкави схеми на работа, които са били широко използвани.

Историческа конфронтация

Въпреки че броят на дните за дистанционна работа, които служителите искат, е различен в отделните страни и отрасли, разликата между исканията на служителите за дистанционна работа и заповедите на техните шефове за връщане в офиса е глобална константа, казва Матиас Долс, заместник-директор на Центъра за макроикономика и проучвания ifo в Хамбург, който в рамките на проект със Станфордския университет е анкетирал 35 000 работници и работодатели в 34 страни.

Сред служителите с натрупан опит от работа от вкъщи само 19% искат да се върнат в офиса на пълен работен ден, сочи проучването. Работниците са искали два дни седмично за работа от вкъщи, което е два пъти повече от желанието на шефовете, и "пропастта не намалява", казва Долс. "Не мисля, че нивата на дистанционна работаще се върнат към нивата отпреди пандемията".

Джим Станфорд, директор на Centre for Future Work към мозъчния тръст Australia Institute казва, че индивидуалните синдикални споразумения няма непременно да сложат край на патовата ситуация, тъй като работодателите ще получат по-голяма сила при преговорите, ако безработицата нарасне - широко очакван страничен продукт от повишаването на лихвените проценти.

"Общото мнение на работниците е категорично, че те биха искали да продължат да го работят от вкъщи, а мисля, че очертаващото се мнозинство от работодатели иска хората да се върнат в офиса", казва Станфорд.

"Това създава предпоставки за историческа конфронтация", добавя той.

Променена работна сила

Преходът към дистанционна работа вече наруши бизнес модела на наемодателите на офиси. Те отчитат спад в оценките на сградите вследствие на опасенията за намаляване на площите, наемани от компаниите. Ако през 2019 г едва 2% от отработените часове в Австралия са били от вкъщи, то сега е начин на работа на "белите якички".

Около една шеста от офисните площи в австралийската столица са свободни, което е многогодишен връх, сочат данни от индустрията, тъй като работата от офис остава поне с една трета под нивата отпреди пандемията.

Въпреки че дистанционната работа вреди на инвеститорите във физически магазини например, служителите като оператора на дронове Кумбер могат да видят само ползи: гъвкавите условия на труд наскоро са позволили на него и съпругата му да продължат да работят в продължение на две седмици, когато децата им са били твърде болни, за да посещават детска градина.

"Това просто помага да се справим с живота малко по-лесно", казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 02.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още