IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодателите в САЩ предпочитат да намалят работното време, отколкото да съкращават служители

Пандемията научи бизнеса, че трудно се намират служители, а американците смениха приоритетите си

14:50 | 18.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През последните месеци има бум на наетите служители, но работата като цяло намалява - до 34,3 часа средно на седмица, спрямо пика през януари 2021 година от 35 часа, сочат данните на Министерството на труда в САЩ, цитирани от The Wall Street Journal.

Експерти коментират, че в миналото намаляването на работното време е надеждна индикация, че следва вълна от съкращения. В момента обаче изглежда сякаш, че работодателите в САЩ се подготвят за предстояща рецесия с намаляване на работното време и запазване на служителите. Съкращенията са с 13% по-малко спрямо средното през 2019 година (преди пандемията от коронавируса), нещо повече - има ръст на заплащането, сочи още статистиката.

Пандемията направи работодателите в САЩ необичайно търпеливи и избягват освобождаването на персонал, който ще им бъде нужен, когато бизнесът се активира отново. Те не са и съвсем сигурни, че сигналите за рецесия са реални, защото икономиката още не е преодоляла всички негативи от пандемията.

Сега компаниите в САЩ най-накрая имат достатъчно служители, които да върнат нормалния работен ритъм в предприятията. Преуморените досега работници естествено намаляват работата, а и има промяна в приоритетите между професионалния и личния живот, допълва още WSJ.

През май средно извънредният труд е намалял до 3,6 часа, спрямо 4,1 през миналия май.

Според анализаторите тази тенденция е устойчива - по време на работата от вкъщи през пандемията много американци едновременно промениха виждането си за живота. Преди работниците се притесняваха, че ще бъдат пропуснати при бонуси или повишения, ако са работили по-малко от останалите. Сега обаче работната сила в САЩ масово намалява темпото и вече няма притеснения, че ще загубят позиции в службата си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 18.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още