IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва ли да се пропуква американската икономика?

Консенсусът във Фед за темпото, с което инфлацията ще се забави, и колко близо е икономиката до ръба на пропастта, се разпада

08:00 | 13.06.23 г. 5
Ивета Томева
Снимка: Julia Nikhinson/Bloomberg
Снимка: Julia Nikhinson/Bloomberg

През шестнадесетте години, в които Майк Зафарони оглавява Liberty Landscape Supply в североизточна Флорида, никой етап не се е оказал толкова труден, колкото миналата година. 

Нарастващите разходи, затрудненията във веригата за доставки и острият недостиг на работници се превърнаха в предизвикателство за центъра за тревни площи и градински растения, което според Зафарони е било дори по-лошо от първите дни на Голямата рецесия преди повече от десетилетие и от масовите блокирания, предизвикани от глобалната пандемия през 2020 г.

Но въпреки тези трудности, които се засилват още повече от бързото повишаване на лихвените проценти от Федералния резерв, клиентите продължават да се стичат в неговите обекти. През 2022 г. приходите се ускориха с 16% в сравнение с предходната година, а само този месец компанията откри още един обект.

Икономиката на Флорида се откроява като една от най-силните в САЩ. През последните години щатът е свидетел на огромен приток на нови жители - привлечени отчасти от мекото време и липсата на данък върху доходите - и сега води в страната по отношение на трудовата миграция.Наблюдава се и бум на бизнесите там, който превръща щата в едно от най-популярните места, на които може да бъде отворен магазин. Това допринася и за запазването на нивото на безработицата до 2,6%, което е по-ниско в сравнение с общата безработица от 3,7% за страната. 

Въпреки че Флорида се радва на уникални благоприятни условия, устойчивостта на нейната икономика е пример за национална тенденция, която обърква централните банкери, стремящи се да намалят търсенето, за да потушат високата инфлация. Но под общата тежест на досегашните усилия на централната банка на САЩ за затягане на паричната политика и продължаващото отстъпление на регионалните кредитори в цялата страна след поредица от банкови фалити се засилват опасенията, че устойчивостта на американската икономика най-накрая започва да се пропуква, пише в свой анализ The Financial Times. 

Като собственик на малък бизнес Зафарони заяви, че „винаги се притеснява" за бъдещето и предупреди, че втората половина на 2023 г. може да стане несигурна. 

„Ние не сме секси технологична компания от Сан Франциско, която се издържа от частния или рисковия капитал. Ние сме реален, осезаем, скучен бизнес, който разчита на капитал, за да може да продължи да инвестира в инфраструктура, оборудване, инвентар и хора", казва Зафарони. „Така че повишаването на цената на капитала ще ни накара да се развиваме по-бавно за неопределен период от време. Това е просто реалността“. 

Въпросът дали икономиката ще се разклати достатъчно, за да изпадне в рецесия, измъчва служителите на Фед, откакто те започнаха агресивно да повишават лихвените проценти през март 2022 г. За малко повече от година Фед повиши основния си лихвен процент с над 5 процентни пункта до най-високото ниво от 2007 г. насам - промени, които се нуждаят от време, за да се отразят на икономиката.

Сега Джей Пауъл, председателят на Фед, е изправен пред трудната задача да постигне консенсус във Федералния комитет по операциите на открития пазар, който има разнопосочни възгледи за скоростта, с която инфлацията ще се забави оттук нататък, за въздействието на неотдавнашния банков стрес и за това колко близо е икономиката до ръба на скалата.

„Стигаме до истински трудната част как да оценим компромисите", заяви по-рано този месец пред Financial Times Лорета Местер, президент на Фед в Кливланд. 

Напредъкът при намаляването на инфлацията е бавен, но сега централната банка обмисля по-търпелив подход. Широко разпространено е очакването, че това означава отказ от допълнително затягане на срещата тази седмица, като същевременно се остави отворена вратата за нови увеличения, ако това е оправдано. Не се обмислят съкращения до 2024 г. Самият Пауъл заяви, че Фед може да си "позволи" да разгледа данните и да направи „внимателни оценки".

За Чарлз Евънс, който се оттегли от Фед през януари, след като 15 години беше президент на Фед в Чикаго, предстоящите дебати се свеждат до един въпрос: „Коя грешка в монетарната политика са склонни да допуснат централните банкери?

Последна актуализация: 08:57 | 13.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 11
khao
преди 10 месеца
ниското качество на тая статия си личи от километър, както и на всички които имат въпросително изречение за заглавие... класическа журналистическа измислица... след като стигнах до първия мрънкач, дето според него било мега зле положението.... но въпреки че е зле, приходите му скочии с 16%, поръчките не спират... даже н може да наеме хора и като за капак е отворил нов обект! ... но поне прочетох нещо, за разлика от копейките които спряха на заглавието!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 7
SporqZaKef
преди 10 месеца
Аа не бе.. ич даже
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 12
danchomentata
преди 10 месеца
Ирон Майдан https://***.youtube.com/watch?v=KSQ-xv8ZLQg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 13
danchomentata
преди 10 месеца
the number of the beast is 666 http://***.worldgovernmentbonds.com/country/united-states/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 10
evlogi
преди 10 месеца
Тея па.Бе кво ти пропукване бе, тя се разпада, и то още от 70-те години на миналия век...Еее, осъвременете си данните малко бе..Сега поне източници много, ей например pogled.info или ria.ru
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още