IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Краткосрочните инфлационни очаквания в САЩ се понижават до 2-годишно дъно

Очакванията на домакинствата за техните финанси за едногодишен хоризонт паднаха за първи път от пет месеца насам

19:26 | 12.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Краткосрочните инфлационни очаквания на американските потребители се понижават през май до най-ниското ниво за последните две години, тъй като перспективите за техните лични финанси и кредитните условия се влошават, съобщава Bloomberg, цитирайки ново проучване на Федералния резерв в Ню Йорк.

Средните инфлационни очаквания за една година напред се понижават с 0,3 процентни пункта до 4,1%, най-ниското им ниво от май 2021 г. Очакванията за инфлацията за следващите съответно три и пет години напред отчитат лек ръст от 0,1 процентни пункта съответно до 3,0% и 2,7%.

Потребителите също изразиха по-голяма несигурност относно финансите си. Очакванията за това какъв ще бъде ръстът на техните постъпления след една година паднаха за първи път от пет месеца насам, до 2,8% от 3,0% преди това. Спадът е по-голям сред респондентите, които имат завършено само средно образование.

По-голям дял от домакинствата казват, че финансите им са в по-лошо състояние сега, отколкото преди година. Изгледите за бъдещето също се влошават, като по-малко респонденти споделят, че очакват да бъдат по-добре след година.

Повече потребители изтъкват, че сега е по-трудно да получат кредит в сравнение със същото време преди година. Междувременно повече домакинства заявяват, че очакват да се сблъскат с по-строги кредитни условия след една година.

Потребителските инфлационни очаквания за година напред се понижават през май, но отчитат ръст за следващите три години. Източник: Bloomberg/Фед Ню Йорк Потребителските инфлационни очаквания за година напред се понижават през май, но отчитат ръст за следващите три години. Източник: Bloomberg/Фед Ню Йорк

Но това не са лошите новини. Допустимостта за загуба на работа през следващата година спада до 10,9%, най-ниското ниво на показателя от април 2022 г. Домакинствата също изтъкват, че очакват да си намерят нова работа по-лесно, ако са загубили текущата си позиция.

Констатациите идват точно преди старта на двудневното заседание на Фед, на което се очаква служителите на регулатора да прекратят агресивната си кампания за затягане на паричната политика, за да си осигурят повече време, което им е нужно, за да научат как предишните увеличения на лихвените проценти влияят на икономиката. Несигурността относно степента на затягане на кредитните условия подкрепи аргументите за пауза.

Очаква се актуализация на индекса на потребителските цени във вторник да покаже, че основната инфлация, с изключение на храните и енергията, се е охладила до 5,2% през 12-те месеца до май. Данните от пазара на труда са смесени, като работодателите са добавили повече работни места от очакваното миналия месец, а нивото на безработица се е повишило до 3,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:21 | 12.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още