IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молбите за помощи при безработица в САЩ стигнаха 20-месечен връх

Подадените за първи път заявления отчитат най-голямото си увеличение от юли 2021 г., сочи нов доклад на Министерството на труда

17:15 | 08.06.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Броят на заявленията за помощи при безработица в САЩ нараства през миналата седмица до най-високото си ниво от октомври 2021 г., което предполага, че обявените съкращения на персонала от страна на работодателите вече се изпълняват, съобщава Bloomberg.

Подадените за първи път заявления за безработица се увеличават с 28 хил. броя до 261 хил. броя през седмицата, приключила на 3 юни, показва доклад на Министерството на труда. Това е най-голямото увеличение от юли 2021 г. и надминава всички прогнози на икономисти, анкетирани от Bloomberg.

Продължаващите молби, или броят на хората, които вече са подали първоначална молба и получават обезщетение, се понижават до 1,76 млн. броя през седмицата, приключила на 27 май, като това е най-ниското им ниво от средата на февруари.

Данните могат да бъдат непоследователни на седмична база, особено около големите празници. Четириседмичната пълзяща средна на първоначалните молби, която изглажда част от волатилността, се повишава до 237 250 броя.

„Последното четене отразява една съкратена от празниците седмица (Деня в памет на загиналите във войните), което би трябвало да породи подозрения, че голямата промяна представлява повече шум, отколкото сигнал“, коментира новите данни Стивън Стенли, главен икономист за САЩ в Santander US Capital Markets, в бележка до клиенти. „Нетърпелив съм да видя данните за следващата седмица, преди да направя каквито и да било заключения“, добавя Стенли.

Докладът очертава един пазар на труда, който, макар и до голяма степен устойчив, може да започне да показва признаци на охлаждане. Американските компании обявиха повече съкращения през първите пет месеца на 2023 г., отколкото през цялата миналата година. Въпреки че съкращенията на работни места се ограничават най-вече до секторите на административните служители, включително тези в сектора на технологиите и банкирането, икономистите очакват тези планове скоро да се материализират в повече съкращения.

Молбите за помощи при безработица нарастват през седмицата, приключила на 3 юни. Източник: Bloomberg/Министерство на труда на САЩ Молбите за помощи при безработица нарастват през седмицата, приключила на 3 юни. Източник: Bloomberg/Министерство на труда на САЩ

Данните следват месечния доклад на правителството за работните места, който миналата седмица показа смесена картина по отношение на посоката, в която се движи пазарът на труда. Въпреки че САЩ добавиха най-много служители през май от началото на годината, нивото на безработица се е повишило, а растежът на заплатите се забавя. Това се случва отчасти, защото докладът е съставен от две проучвания - едно за предприятията и едно за домакинствата - които отчитат различни резултати.

На некоригирана база молбите за помощ при безработица се повишават до 219 391 през седмицата, приключила на 3 юни. Увеличението на подадените заявления беше водено от ръстовете в Охайо, Калифорния и Минесота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 08.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още