IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на САЩ се охлажда със забавянето на инфлацията и ръста на безработицата

Ръстът при цените на производител записва най-бавния си темп от началото на 2021 г.

17:48 | 11.05.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Броят на молбите за обезщетения при безработица в САЩ се повишава до над едногодишен връх, докато инфлацията на едро продължава да се забавя, добавяйки още признаци за смекчаване на икономическите предизвикателства, съобщава Bloomberg.

Индексът на цените на производител (PPI) се увеличава с 2,3% през април спрямо същото време година по-рано, записвайки най-бавния си темп от началото на 2021 г. и удължаване на едногодишно облекчаване, свързано с падащите разходи за суровини и стабилизираните вериги на доставки.

Правителствените данни в четвъртък също показаха, че броят на подадените за първи път молби за помощи при безработица миналата седмица се е повишил до най-високото си ниво от октомври 2021 г.

Новите данни могат да тласнат Федералния резерв към скорошно прекратяване на серията от лихвени повишения на следващото заседание през юни. Въпреки това някои подробности показват устойчив инфлационен натиск, с който служителите на централната банка все още се борят.

Броят на молбите за обезщетение при безработица нараства до най-високото си ниво от октомври 2021 г. Източник: Bloomberg Броят на молбите за обезщетение при безработица нараства до най-високото си ниво от октомври 2021 г. Източник: Bloomberg

Данните за цените на производител са публикувани ден, след като индексът на потребителските цени показа, че инфлацията - макар и все още нажежена - започва да проявява обещаващи признаци на охлаждане. Макар закъсненията при доставките, недостигът и други логистични главоболия рязко да повишиха цените на различни стоки през 2021 г. и първата половина на 2022 г., постепенното облекчаване на тези предизвикателства се оказа ключова дезинфлационна сила.

В същото време стегнатият на пазара на труда доведе до повишаване на заплатите и задържа натиска върху цените. Въпреки че безработицата остава ниска, последните данни за молбите предполагат известно смекчаване в тази част на икономиката.

Около 80% от месечното увеличение на индекса на цените на производител се дължи на сектора на услугите. Това включва увеличения за управление на портфолиото, търговия на едро с храни и някои разходи, свързани със здравеопазването.

Инфлацията при цените на производител продължава да се охлажда през април. Източник: Bloomberg Инфлацията при цените на производител продължава да се охлажда през април. Източник: Bloomberg

Приблизително половината от некоригираното нарастване на молбите за обезщетения при безработица се дължи на един щат - Масачузетс.

Федералният резерв, който миналата седмица повиши лихвените проценти до над 5% за първи път от 2007 г., сега следи отблизо цените на услугите за сигнали, които да покажат, че инфлационният натиск значително отслабва.

С изключение на променливите хранителни и енергийни компоненти, така нареченият основен PPI индекс се повиши с 0,2% през миналия месец и расте с 3,2% спрямо април 2022 г. Освен това, като изключим търговските услуги, PPI нараства с 0,2% спрямо март и с 3,4% спрямо април 2022 г.

Няколко категории от доклада на PPI, най-вече такива в здравеопазването, се използват за изчисляване на измерителя на разходите за лично потребление - предпочитаната от Фед мярка за инфлацията - която ще бъде публикувана по-късно този месец.

Цените на болничните амбулаторни грижи се повишават с по-бързи темпове през април в сравнение с март, като подобна е тенденцията и при домашните здравни и хосписни грижи. Междувременно болничните грижи и грижите в старчески домове отчитат спад в цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 11.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още