IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва ли да се пропуква американската икономика?

Консенсусът във Фед за темпото, с което инфлацията ще се забави, и колко близо е икономиката до ръба на пропастта, се разпада

08:00 | 13.06.23 г. 5
Ивета Томева
Снимка: Julia Nikhinson/Bloomberg
Снимка: Julia Nikhinson/Bloomberg

Къде се пропуква икономиката?

В северната част на щата Индиана, точно под Мичиган, се намира световната столица на кемперите. Град Елкхарт си е спечелил това прозвище заради доминиращата роля, която играе в производството на превозните средства за отдих, като по данни на Асоциацията на производителите на кемпери близо 90 % от всички такива превозни средства в САЩ и Канада се произвеждат там или в околността, пише още FT.

Феновете на кемпери не са единствените, които следят отблизо Елкхарт, където има зала на славата, посветена на индустрията. Икономистите също го правят, защото кемперите са "класическият продукт, чувствителен към разполагаемия доход и лихвените проценти", казва Майкъл Хикс, професор по икономика в Ball State University в Индиана. 

Търсенето на кемпери е дискретна покупка, която обикновено се финансира с пари назаем, и е силно чувствително към бизнес циклите, което означава, че най-често захлаждането предвещава по-слаба икономическа конюнктура. Хикс дори стига дотам, че твърди, че продажбите на кемпери превъзхождат икономистите в прогнозирането на рецесиите. Според него в момента е много трудно да се определи дали ще има спад.

И продажбите, и доставките напоследък намаляват, а заетостта в Елкхарт отчита най-големия спад на годишна база сред най-големите окръзи в САЩ през четвъртото тримесечие на 2022 г. 

Изкривяванията, свързани с Covid, обаче леко замъглиха сигналите. Продажбите се увеличиха по време на пандемията, тъй като хората търсеха алтернативни начини за пътуване, така че неотдавнашното смекчаване може просто да представлява връщане към по-нормална тенденция.

Въпреки това Хикс очаква, че икономиката на САЩ в най-добрия случай ще нарасне с 0,5% на годишна база през тази година и предупреждава, че дори може да отбележи спад от 0,5%.

Това, което засега държи икономиката на повърхността и извън пределите на рецесията, е пазарът на труда, който се възстанови от дълбоките времена на пандемията и показа изненадваща сила, тъй като недостигът на работници подхрани силната конкуренция между работодателите. Въпреки вълните от съкращения в Силициевата долина и на Wall Street компаниите в широк спектър от отрасли продължават да наемат нови служители, свободните работни места отново се увеличават след неотдавнашния спад, а процентът на напускащите американци остава висок.

“Доверието на хората и готовността им да харчат се определят най-вече от това как те се чувстват на работното си място, а в момента хората се чувстват много сигурни в заетостта си", казва Кристин Форбс, бивш служител на Английската централна банка, която сега преподава в SloanSchool of Management към Масачузетския технологичен институт. 

Под повърхността обаче част от динамиката на пазара на труда е отслабнала. През последните три месеца увеличението на броя на работните места е средно около 280 000 позиции, което е стабилен месечен темп, но е доста под увеличението от около 400 000 позиции, регистрирано по същото време на миналата година. Макар и все още да е на исторически ниско ниво, през май равнището на безработица се повиши с 0,3 процентни пункта до седеммесечния връх от 3,7%.

В цялата страна повече от дузина щати подават предупредителни сигнали, задействайки т.нар. правило на Сахм, което свързва началото на рецесия с момента, в който тримесечната плъзгаща се средна стойност на равнището на безработица се повиши с поне половин процентен пункт над най-ниското си равнище за последните 12 месеца.

Последна актуализация: 08:57 | 13.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 11
khao
преди 11 месеца
ниското качество на тая статия си личи от километър, както и на всички които имат въпросително изречение за заглавие... класическа журналистическа измислица... след като стигнах до първия мрънкач, дето според него било мега зле положението.... но въпреки че е зле, приходите му скочии с 16%, поръчките не спират... даже н може да наеме хора и като за капак е отворил нов обект! ... но поне прочетох нещо, за разлика от копейките които спряха на заглавието!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 7
SporqZaKef
преди 11 месеца
Аа не бе.. ич даже
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 12
danchomentata
преди 11 месеца
Ирон Майдан https://***.youtube.com/watch?v=KSQ-xv8ZLQg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 13
danchomentata
преди 11 месеца
the number of the beast is 666 http://***.worldgovernmentbonds.com/country/united-states/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 10
evlogi
преди 11 месеца
Тея па.Бе кво ти пропукване бе, тя се разпада, и то още от 70-те години на миналия век...Еее, осъвременете си данните малко бе..Сега поне източници много, ей например pogled.info или ria.ru
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още