IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва ли да се пропуква американската икономика?

Консенсусът във Фед за темпото, с което инфлацията ще се забави, и колко близо е икономиката до ръба на пропастта, се разпада

08:00 | 13.06.23 г. 5
Ивета Томева
Снимка: Julia Nikhinson/Bloomberg
Снимка: Julia Nikhinson/Bloomberg

Условията на пазара на труда се смекчават в САЩ

Това правило традиционно се прилага за националната безработица, а не за данните на ниво щат, които могат да бъдат изкривени от малки извадки, но тенденцията в страната показва, че условията на пазара на труда са се смекчили. Все пак слабостта все още не е широкообхватна и би трябвало да се засили, за да се сбъднат най-лошите прогнози.

Растежът на заплатите също се забави, което ще облекчи централните банкери, притеснени от факта, че рязкото увеличение на заплащането ще принуди компаниите да повишат цените.  Растежът на заплатите в САЩ се забави, което ще облекчи централните банкери. Снимка: Moe Zoyari/Bloomberg Растежът на заплатите в САЩ се забави, което ще облекчи централните банкери. Снимка: Moe Zoyari/Bloomberg

Засега обаче потребителите продължават да харчат, подкрепени от запасите от спестявания, натрупани в началото на пандемията, когато правителството инжектира 5 трлн. долара, за да укрепи бюджетите на домакинствата. Американците изчерпаха тези спестявания, но икономисти от Фед в Сан Франциско смятат, че в икономиката все още има около 500 млрд. долара излишни спестявания, които ще подкрепят потребителските разходи поне до края на 2023 г. 

Някои сектори, които първоначално бяха засегнати от бързото повишаване на лихвените проценти от страна на Фед, вече започнаха да се стабилизират, включително жилищният пазар.

Търсенето на дейности, свързани с услуги, като пътувания и развлечения, също не е намаляло. Това продължава да оказва натиск за повишаване на "базисната" инфлация, от която се изключват променливите разходи за храна и енергия, което осуетява опитите на Фед да върне този ключов показател към целевото равнище от 2%. 

Като знак, че бизнесът е несигурен за бъдещето, поръчките на американските заводи за машини и други "основни капиталови стоки", които не включват самолетите и военната техника, спаднаха под доставките на тримесечна пълзяща средна база.

В подготовката си за евентуален спад Мат Хирш, президент на компанията Primus, която изгражда хладилни складове и току-що е започнала строителството на нов склад в Джаксънвил, казва, че сега се е съсредоточил върху проекти за три години напред.

„Имаме по-голям обем проекти, отколкото сме имали някога преди, и е лесно да седнеш и да кажеш: "Нека просто да изпълним", казва той. "Не мога да позволя това да се случи, трябва да напълня поръчките отново, защото наистина вярвам, че продажбите ще спаднат“. 

Просрочията също се увеличават, тъй като все повече хора изостават с плащанията. Към края на 2022 г. все по-малко американци съобщават, че могат да покрият неочакван разход от 400 долара с пари в брой, спестявания или кредитна карта, която може да бъде изплатена веднага.

Като президент на хранителната банка Feeding Northeast Florida Сюзън Кинг вече вижда този натиск от първа ръка. Семействата, които живеят от заплата до заплата и някога са се нуждаели от спешна помощ, сега се нуждаят от нея "много постоянно".

„Винаги се сещаме, че предстои рецесия", казва тя.

Банкови проблеми

Представителите на Фед и неговите служители отдавна твърдят, че има начин да се постигне намаляване на инфлацията, без да се предизвика болезнен икономически спад. За служителите на Фед това се промени след фалита на Silicon Valley Bank.

През март те актуализираха прогнозата си до "лека" рецесия по-късно тази година, преди икономиката да се възстанови през 2024 г. Притесненията произтичаха от незабавното отстъпление, което се очакваше от малките и средните банки, на които се падат 40% от всички необслужвани кредити и лизинги. А те се сблъскаха с бързия отлив на депозити, спада на цените на акциите и призрака на по-строг регулаторен контрол, тъй като все повече банки фалират.

Оттогава насам стандартите за кредитиране се затягат, което е продължение на тенденцията, която вече беше започнала, когато Фед повиши разходите по заемите. Пауъл предупреди, че затягането на условията за кредитиране може да намали икономическата активност, наемането на персонал и инфлацията. Това може и да означава, че на Фед няма да се наложи да повишава лихвените проценти толкова, колкото се очакваше първоначално, за да постигне целта си за инфлация, каза още той. 

Съществуват обаче значителни спорове за това колко болка ще причинят банковите сътресения.

Бившият президент на Фед в Чикаго Евънс е привърженик на мнението, че това може да има слабо въздействие върху икономиката. "Ако бях централен банкер, щях да се притеснявам, че каналът на кредитните затруднения не е толкова мощен [колкото се предвиждаше в началото]", казва той, особено в светлината на огромната сила на пазара на труда. "Изглежда, че банките си проправят път през това“. 

Торстен Слок, главен икономист в Apollo Global Management, е сред тези, които смятат банковата криза за "съществено събитие", като предупреждава, че през следващите няколко тримесечия тя ще има „значително отрицателно въздействие" върху икономиката. Малките предприятия вече имат затруднен достъп до финансиране и той смята, че банковата криза е равносилна на около 0,75 процентни пункта затягане на Федералния резерв.

В съчетание с опасенията му, че инфлацията ще се окаже по-трудна за укротяване от Фед и ще наложи централната банка да затегне още повече коланите, Слок вече се опасява от настъпване на рецесия, която е много по-дълбока и продължителна от очакваното.

"Чакаме Годо и аз вярвам, че Годо в крайна сметка ще дойде", казва Слок.

Последна актуализация: 08:57 | 13.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 11
khao
преди 11 месеца
ниското качество на тая статия си личи от километър, както и на всички които имат въпросително изречение за заглавие... класическа журналистическа измислица... след като стигнах до първия мрънкач, дето според него било мега зле положението.... но въпреки че е зле, приходите му скочии с 16%, поръчките не спират... даже н може да наеме хора и като за капак е отворил нов обект! ... но поне прочетох нещо, за разлика от копейките които спряха на заглавието!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 7
SporqZaKef
преди 11 месеца
Аа не бе.. ич даже
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 12
danchomentata
преди 11 месеца
Ирон Майдан https://***.youtube.com/watch?v=KSQ-xv8ZLQg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 13
danchomentata
преди 11 месеца
the number of the beast is 666 http://***.worldgovernmentbonds.com/country/united-states/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 10
evlogi
преди 11 месеца
Тея па.Бе кво ти пропукване бе, тя се разпада, и то още от 70-те години на миналия век...Еее, осъвременете си данните малко бе..Сега поне източници много, ей например pogled.info или ria.ru
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още