IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на фабричното производство в САЩ се охлажда почти напълно през май

Докато производството при моторните превозни средства, аерокосмическото оборудване и електроуредите расте, това при потребителските стоки се свива, сочи анализ на Фед

17:46 | 15.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Фабричното производство в САЩ продължава да работи на бавни обороти през май, което предполага, че производителите стават предпазливи в лицето на слабото международно търсене и растящите разходи за оборудване, съобщава Bloomberg.

Индексът на фабричното производство нараства с 0,1% през май спрямо април, като все още изостава с 0,3% спрямо май 2022 г., показват данни на Федералния резерв на САЩ, публикувани в четвъртък.

Общото фабрично производство, което включва минното дело и комуналните услуги, се понижава с 0,2% спрямо април.

Детайлната информация рисува смесена картина. Производството расте при моторните превозни средства, аерокосмическото оборудване и електроуредите. Производството на потребителски стоки, включително облекло и домашна електроника, в същото време намалява.

„Производственият сектор в най-добрия случай е слаб“, коментира последните данни Стивън Стенли, главен икономист за САЩ в Santander US Capital Markets LLC.

Националните производители са изправени пред редица предизвикателства, включително по-слабо търсене на стоки, тъй като домакинствата насочват повече от доходите си към услуги и преживявания. По-строгите стандарти за кредитиране и по-високите лихви рискуват да принудят някои компании да ограничат капиталовите инвестиции, докато чуждестранните клиенти се борят с приглушен икономически растеж.

Фабричното производство в САЩ се охлажда през май на фона на спада при продукцията на потребителски стоки и бизнес оборудване. Източник: Фед/Bloomberg Фабричното производство в САЩ се охлажда през май на фона на спада при продукцията на потребителски стоки и бизнес оборудване. Източник: Фед/Bloomberg

Въпреки това по-слабото търсене на промишлени продукти, подобряването на веригите на доставки и охлаждането на цените на суровините помогнаха за намаляване на производствените разходи.

Отделни данни от четвъртък показаха устойчиви потребителски разходи за стоки през май, като продажбите на дребно нарастват с 0,3%.

Въпреки подема във фабричното производство, последните данни от проучването на Фед показват, че секторът се бори да си осигури сцепление. Последният доклад на Института за управление на доставките показа, че производствената активност се е свила за седми пореден месец през май.

От анализа на Фед още става ясно, че използването на капацитета във фабриките достига 78,4%.

Производството на компаниите за комунални услуги междувременно спада с 1,8% за втори пореден месец през май. Добивът се свива с 0,4%, отразявайки понижението при петролните и газови сондажи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 15.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още