IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Богданов: Догонваме доходите в Европа само защото страните са в криза

Натискът за ръст на възнагражденията у насще продължи, но някои сектори не могат да се справят заради липса на конкурентоспособност

11:00 | 08.04.24 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

За последните десет години средната заплата в България се е увеличила 2,5 пъти, но възнагражденията у нас все още са най-ниски в ЕС. Натискът за ръст на възнагражденията у нас ще продължи, но някои сектори ще изпитват сериозни затруднения заради липсата на инвестиции. Това коментираха главният икономист в Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов и председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев по Нова телевизия.

„Има сектори, които изпитват сериозни затруднения, защото натискът за ръст на възнагражденията ще продължи, но те не могат да се справят”, поясни главният икономист в Института за пазарна икономика. Тези, които не могат да плащат по-високи заплати, ще изпитват трудности, прогнозира той.

По думите му в момента настигаме Западна Европа по заплащане на труда, само защото страните са в криза. „Все пак двете години на много голяма инфлация приключиха и в много индустрии дори имаме дефлация”, заключи той.    

В Румъния и Литва също показателят расте бързо и това е възможно, защото бизнесът продължава да инвестира и да бъде конкурентоспособен, допълни той. В България част от бизнеса успява да е конкурентен, но притеснението е, че друга част не може да увеличава производителността и инвестициите и не може да отговори на търсения ръст на възнагражденията. 

„България е на дъното по инвестиционна активност, което спъва бизнеса. Малко се инвестира в икономиката поради различни причини и това трябва да е предмет на бъдеща дискусия“, посочи Богданов. 

Доходите в администрацията са нараснали с 14%, в частния сектор – с 10% за последната година. Заплатите ще продължат да растат, защото продължаваме да догонваме ръста на доходите в ЕС. „През 2024 г. няма да има този ръст на възнагражденията, какъвто имахме в последните две години, защото индустрията е на минус….на дъното сме по инвестиции”, отбеляза Велев.

Той посочи, че в момента има двуцифрен спад на индустриалното производство, срив на експорта – 15 на сто за януари, Европа е в стагнация. Това по думите му са фактори за съществуващите съкращения в някои сектори – машиностроене, електротехника.

В момента в България имаме с около 25% по-ниски средни разходи за труд за час, измерени в евро в сравнение с Румъния и Унгария. Решението е бизнесът да инвестира и да става по-продуктивен иначе работната сила отново ще мигрира към по-богати пазари, предупреди Богданов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 08.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
bobopopov
преди 3 седмици
Кое догонваме, ***?Ти имаш ли ,представа какви пари получават в ЕС?Мижитурки,лъжлива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още