IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Първанов: Тази година най-вероятно ще има двуцифрен ръст на заплатите у нас

Променя ли дигитализацията и роботизацията работните места в страната, коментира експертът от Българската конфедерация по заетостта

16:57 | 05.01.24 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Тази година най-вероятно ще има двуцифрен ръст на заплатите в България, и то във всички бизнеси. Тази прогноза направи в Bulgaria ON AIR Георги Първанов от Българската конфедерация по заетостта.

По думите му няма тенденция за сваляне на заплати, а има задържане. „Повечето работодатели, с които говоря, споделят едно и също – очакват от лятото икономиката да тръгне нагоре“, коментира експертът как ще се промени ситуацията в страната, повлияна от прогнозата, че Федералният резерв ще започне да сваля лихвите още през март или април.

Според Първанов индикациите са за сериозно понижение на лихвите, което ще рефлектира първо върху икономиката на САЩ и „след това и насам“. Той все пак допусна, че вероятно ще сме свидетели на изключително кратка рецесия и ръст през есента на икономиката на България.

Първанов потвърди, че IT специалистите остават с най-високите заплати, следвани от енергетиците, а в края на опашката се нареждат работниците от текстилния бранш.

Що се отнася до дигитализацията и роботизацията на работните места, той коментира, че в България ефектът в тази посока е минимален. За пример експертът даде икономиката на САЩ, която е една от най-развитите в света, но сметките показват, че не повече от 5 хиляди работни места на месец се губят при заместване с изкуствен интелект, като „това е капка в морето на фона на многомилионни работни места, които се създават всеки месец“.

Какви са очакванията за пазара на труда у нас? Ще продължи ли тенденцията да намаляват българските студенти, които избират да учат в чужбина? Ще се засилва ли интересът към традиционни професии като медицината и инженерните науки? По-лесен ли ще е достъпът на работна ръка от трети страни и как ще промени това членството в Шенген? Ще има ли лимит за приемането на работници извън ЕС?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 05.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
doba
преди 3 месеца
'IT специалистите остават с най-високите заплати', Жорка, що не вземеш да провериш колко взима един фаянсаджия(примерно), или член на ремонтираща покриви бригада, или... какъвто и да е специалист :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още