IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забравете престижните предложения - служителите се интересуват от заплатата

Дори и големите банки в САЩ прибягват до увеличаване на заплащането и гъвкаво работно време, за да привличат служители

12:00 | 04.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Дните, в които кандидатите за работа се съгласяваха на по-ниско заплащане заради престижа на работното място, приключиха под натиска на инфлацията, пише в коментар The Wall Street Journal. Преди време хората приемаха по-ниска заплата в името на работа в голяма или известна компания, или на престижна длъжност. Но сега растящите разходи за живот, студентските заеми и увеличените лихви, направиха такива предложения непрактични.

Във всяка една сфера в САЩ - от счетоводни компании до медицински лаборатории, бизнес и организации, има загуба на висококвалифицирани кадри, ако заплащането не е атрактивно, пише WSJ.

Един от секторите, които най-трудно набират такива служители е образованието. В бизнеса или в индустрията учителите могат да получават няколко пъти по-високи заплати, разказват от сектора. Социологически проучвания на Gallup и на Pew Research Center показват, че пандемията промени много нагласи и сега хората не се определят с длъжностите си както преди, съответно и нямат никакви задръжки да работят за неизвестни компании, ако получат високи заплати.

Има и още промени от времената на пандемията при избора на работно място. Престижните работни места обикновено означават дълги часове работа и време далеч от семейството, дори и заплатите да са шестцифрени. Изчисленията в края на годината показват, че заплащането за единица време и свършена работа в крайна сметка излиза по-ниско.

Всички тези постановки се отнасят с най-голяма тежест до работата в държавните институции. Престижната работа за държавата също вече не привлича служители и федералните власти раздават допълнителни бонуси за доста работни места, които иначе трудно се заемат - като например в митническите служби и за охрана на границите.

Но дори и инвестиционните банки и консултантски фирми в САЩ трябва да увеличават заплащането и да предлагат гъвкави условия за работа, за да привличат наистина добри кадри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 04.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още