IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради хибридната работа бизнесът използва с 1/5 по-малко енергия

Близо 80% от фирмите в Обединеното кралство проучват още възможности за оптимизиране на потреблението на енергия

10:36 | 22.04.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Бизнесът е намалил с една пета потреблението на енергия благодарение на хибридния модел на работа, сочи изследване на компанията за коуъркинг пространства IWG, публикувано днес. Предприятията, които са възприели хибридни работни политики, са намалили с 19% консумацията на енергия, показват резултатите от анкетите сред над 500 бизнес лидери и мениджъри на съоръжения в Обединеното кралство, които работят хибридно.

Според проучването, проведено по случай Световния ден на Земята, който се отбелязва на 22 април, заменянето на големи офис пространства в центъра  на града с по-малки регионални офиси и места за споделена работа близо до домовете на служителите носи значителни екологични и икономически ползи.

Почти половината от анкетираните (44%) са намалили традиционното си офис пространство с една четвърт (25%), което води до понижаване на потреблението на енергия и оперативните разходи. Други 19% са постигнали още по-големи намаления, редуцирайки офис пространството с между 26% и 50%. За 84% хибридната работа е била от ключово значение за намаляване на общото потребление на енергия и въглеродния отпечатък на тяхната компания. Прогнозира се още по-голям спад с оглед на това, че 79% от фирмите възнамеряват да проучат допълнителни възможности за оптимизиране потреблението на енергия, като намаляване на съществуващите си офиси или улесняване на достъпа до гъвкави работни пространства. 

Проучване на IWG от 2023 г. показва, че само един на всеки пет служители би пътувал повече от 30 минути дневно, докато 60% искат да работят в рамките на 15 минути от дома. Настоящото изследване потвърждава резултатите, като отчита, че при регионалните гъвкави работни пространства има по-висок процент на заетост и следователно – по-ниски емисии на служител.

Предишно проучване на въздействието върху околната среда, проведено от IWG и ARUP, установява, че работата по-близо до дома може да намали въглеродните емисии с до 70% в Манчестър (Обединеното кралство), 87% в Лос Анджелис (САЩ), 82% в Ню Йорк и почти 90% в Атланта – основно заради намаляването на емисиите от сградите и транспорта.

„Глобалното преминаване към хибридна работа носи не само силна производителност и финансови предимства на компаниите, подобрения в баланса между професионалния и личния живот на служителите, но и значителни ползи за околната среда. Това последно изследване потвърждава, че предприятията, които са възприели хибридния модел, вече са намалили значително потреблението на енергия“, казва Марк Диксън, главен изпълнителен директор на IWG. Въз основа на по-ранно изследване на ARUP той посочва, че този модел има потенциала да намали свързаните с работата въглеродни емисии на служителя с 90%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 22.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още