IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какъв е екологичният отпечатък на дрехите? Франция ще въведе етикет за това

Екооценката Ecobalyse ще бъде използвана за дрехи на марки, пожелали доброволно да се включат

11:53 | 03.04.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Френското правителство планира въвеждането на екологична оценка на облеклата, като предстои в сряда правителството да уточни метода на изчисление и графика за въвеждането на този екоетикет, който трябва да се появи по рафтовете на френските магазини през първото тримесечие на 2025 г., съобщава френското издание „Фигаро“. Етикетът ще се поставя на дрехите на марки, пожелали доброволно да се включат.

Сред редица отлагания системата за оценка, предназначена да повиши осведомеността за екологичното въздействие на покупките на облекла, ще бъде достъпна тази седмица с представянето на симулатор за изчисления.

Инструментът Ecobalyse е разработен в партньорство с Ademe – Френската Агенция за околна среда и управление на енергията. Според съобщение от пресслужбата на правителството той „ще даде възможност на компаниите и професионалистите от сектора да научат лесно и безплатно каква е екологичната стойност на техния продукт, но също и на гражданите да се консултират за екологичното въздействие на дрехите, които си купуват“.

Предстои да бъдат уточнени методът на изчисление за тази екооценка, както и графикът за въвеждането ѝ. Тази френска инициатива за етикетиране има за цел да „обогати“ европейския проект за хармонизирано екологично етикетиране на текстилни изделия, подпомагайки предприятията в страните членки да изчисляват отпечатъка.

На френския пазар през 2022 г. са пуснати 3,3 млрд. артикула дрехи, обувки и домашен текстил, докато през 2021 г. броят им е бил 2,8 млрд. Професионалисти, неправителствени организации и гражданското общество призовават да се въведе регулация в сектора. През 2023 г. Министерството на екологичния преход във Франция обяви на сайта си, че текстилната промишленост произвежда „повече парникови газове, отколкото международните полети и морския трафик, взети заедно, и консумира 4% от питейната вода по света“. Ако тенденциите в потреблението и производството се задържат на сегашните си нива, през 2050 г. тази индустрия ще генерира 26% от парниковите газове.

Тази „планетарна оценка на дрехите“ ще се материализира под формата на дисплей с точки, които ще се присъждат въз основа на различни критерии: консумация на вода за производството, издръжливост на текстила, използване на пестициди и химикали по време на производството, отделяне на микропластмаса и въздействие на бързата мода (обем и ротация на колекциите).

Въпросът е кой критерий ще надделее в метода на изчисление. Дали от гледна точка на околната среда една акрилна тениска (създадена на петролна основа), произведена в Китай, или вълнен пуловер от Франция, при производството на който е използвана много вода, ще получи по-добра оценка? Специалистите в сектора изглеждат разделени в мненията си още преди екологичната оценка да бъде въведена. След няколко тествания през 2022 г. първоначално се планираше етикетирането да стане задължително от тази година. В крайна сметка стана ясно, че то ще бъде само „доброволно“ и ще бъде въведено напълно в първото тримесечие на 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 03.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още