IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доклад: Хибридната работа открива нови професионални възможности за жените

Гъвкавостта е позволила на значителен дял от дамите да търсят повишения или по-високи позиции

15:52 | 23.02.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Все по-широкото разпространение на хибридния модел на работа е открил нови възможности на работното място за жените на световно ниво - за кандидатстване за ръководни позиции, повече време за допълнително обучение в подкрепа на кариерата, баланс между личния и професионалния живот. Това разкрива докладът на IWG от 2024 г. „Ускоряване на равенството: Жените на хибридното работно място“.

Докладът е базиран на изследване сред повече от 1000 дами, работещи хибридно. Гъвкавостта на хибридната работа е позволила на повече от половината от тях (53%) да търсят повишения или да кандидатстват за по-високи позиции, което е окуражителен ход за напредък на равенството, като процентът при жените от малцинствен произход нараства до повече от три на всеки пет (61%). За почти три четвърти (73%) от жените в малцинствените групи хибридната работа е открила нови възможности, които иначе не биха имали.

Две трети (67%) отбелязват, че хибридната работа е помогнала за изравняване на условията за кариерно развитие, докато 70% смятат, че хибридната работа е направила работата им по-приобщаваща. Данните обхващат жени, които са част от поне една малцинствена група, включително тези, които се идентифицират като LGBTQIA+, хора с увреждания или идващи от етнически малцинствен произход.

Девет от 10 (86%) от жените с двигателни увреждания (78%) споделят, че хибридният модел на работа им е предоставил повече възможности за офисни длъжности, а 61% са съгласни, че е направил работата им по-приобщаваща.

За преобладаващото мнозинство от дами (89%) хибридната работа също е спомогнала за постигането на по-добър баланс между служебни отговорности и семейни ангажименти благодарение на това, че този вид труд им позволява да работят по-близо до дома. Жените спестяват ценно време при дългите си пътувания до работното място и в резултат на това над една трета (38%) казват, че хибридната работа им е дала повече време да преследват личните си страсти извън кариерата. 

В резултат на това докладът показва, че все по-голям брой жени вземат важни кариерни решения - като смяна на работа или индустрия - мотивирани от хибридните работни възможности и по-добрия баланс между професионалния и личен живот, които те предлагат.

В стремежа си към гъвкави условия на работа много жени сменят секторите като цяло, като две от всеки пет (43%) споделят, че хибридната работа им е позволила да се преместят в нова индустрия. Жените от малцинствените групи съобщават, че това кариерно израстване се дължи на хибридната работа, която им позволява да бъдат по-продуктивни и ефективни (44%), като им помага да научат повече за други роли в тяхната компания (49%) и повишава тяхната видимост пред висшето ръководство (32%).

От жените, които са споделили, че страдат от психично заболяване, три от 10 (27%) са имали подобрение на психичното здраве в резултат на работа по хибриден модел, като 70% са съгласни, че в резултат от хибридната работа, траекторията им на кариерно израстване се е повлияла положително.

Допълнителните предимства включват спестени разходи за пътуване до работното място (38%) и повишена производителност (24%), като 7% дори споделят, че хибридната работа им е позволила да си вземат домашен любимец.

Предишно проучване на IWG идентифицира хибридната работа като решаваща стратегия за лидерите в човешките ресурси за привличане и задържане на таланти. 40% посочват, че липсата на хибридна работна гъвкавост е била решаващ фактор за напускане на предишната им работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 23.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още