IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как хибридната работа ще промени по-малките градове в САЩ и Великобритания?

Очаква се БВП на тези градове да нарасне с 3% и 6% в следващите 20 години, сочи проучване

10:21 | 18.12.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Брутният вътрешен продукт в по-малките градове във Великобритания и САЩ може да нарасне съответно с 6% и 3% през следващите 20 години в резултат на променящите се работни и миграционни модели. Това сочи проучване на компанията IWG, най-големия доставчик на хибридни работни решения в света, сред чиито брандове са Spaces, Regus и Arup.

Дългите пътувания до работното място остават в миналото и хибридната работа вече е стандарт за до 40% от всички служители, пишат авторите на проучването. Това според тях предполага увеличение на работната сила в предградията, тъй като хибридната работа позволява на хората да работят по-близо до дома си.

Технологиите дават възможност на офис служителите да вършат работата си продуктивно, независимо къде се намират, и в резултат на това се наблюдава преход към по-локална работа. Изследване на Станфордския университет показва, че производителността на труда нараства с 3%-4%, когато служителите работят хибридно и в същото време те се радват на по-добър баланс между работата и личния живот. Според проучване на IWG половината служители биха напуснали, ако бъдат принудени да пътуват на дълги разстояния ежедневно.

В резултат на постоянното преминаване към хибридна работа в по-малките градове в САЩ присъствието на офис служителите ще се увеличи с до 60%, сочат данните от проучването. Даден е пример с град Уестпорт, щата Кънектикът, който традиционно има високи нива на офис служители. Очаква се той да отчете значителна промяна на населението през деня с увеличаване на присъствието в града на квалифицирана работна сила с до 72%.

Градовете във Великобритания може да отчетат ръст със 175% на служителите, които работят от вкъщи или от споделено работно пространство, до 2043 г. В резултат на това присъствието на офис служители в по-малките градове се очаква да се повиши с 44% през същия период. Даден е пример с град Чипенхам, който се характеризира с ниски нива на офис служителите и голям брой местни жители, които пътуват до други места. Очаква се в резултат на хибридната работа присъствието на квалифицираната работна сила в града да нарасне с до 120%.

По-високата концентрация на офис служители се очаква да увеличи приходите на по-малките градове, в които те работят. Нарасналите суми, които харчат хибридните служители, може да носят между 270 млн. и 585 млн. долара годишно до 2043 г. на десет по-малки градове в САЩ. За същия период годишните приходи на десет по-малки града във Великобритания ще се увеличат с между 7,2 млн. и 15,8 млн. паунда.

Увеличените средства, които се харчат на местно ниво, биха подкрепили средно 10 400 съществуващи местни работни места за всеки от десетте града в САЩ и могат да генерират още 200 до 430 нови работни места до 2043 г. Във Великобритания увеличението на разходите ще предложи сигурност на около 5800 съществуващи местни работни места на град и ще подпомогне създаването на още 135 до 266 работни места на град през същия период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 18.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още