IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Русия разговарят за Украйна в Анкара?*

Украинският президент посети освободения Херсон и обеща офанзивата да продължи

16:58 | 14.11.22 г. 20
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Представители на САЩ и Русия обсъждат Украйна по време на среща в турската столица Анкара, съобщава руското издание "Комерсант". Първонамално Кремъл нито потвърждаваше, нито отричаше информацията за разговорите, но по-късно говорителят Дмитрий Песков заяви, че действително разговори има. 

Турските власти отказват коментар по темата, отбелязва Ройтерс.

Според информацията на руското издание руската делегация е водена от директора на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин. Ройтерс допълва, че той е разговарял с директора на ЦРУ Уилям Бърнс. Източник на агенцията разказва, че темата действително е Украйна - Бърнс е уведомил своя руски колега какъв ще бъде отговорът на Вашингтон, ако Русия използва ядрено оръжие в конфликта в Украйна. Според представители на Белия дом не става въпорс за преговори, а Киев е уведомен за водените разговори. 

"Не смятаме да преговаряме за Украйна без присъствието на Украйна", казват още източниците на Ройтерс.

В последно време срещите между официални лица на Русия и САЩ рядко са публични, нито се публикува информация за дискутираните теми, отбелязва още агенцията.

От седмици в медиите, включително и американски, се дискутира възможността Вашингтон и Москва да се разберат за изхода от войната в Украйна. Официалната позиция на САЩ е, че ще оставят Киев да реши дали да преговаря с Русия и как ще продължи с военните действия, а Вашингтон ще продължи да подкрепя украинците с военна и финансова помощ.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски пристигна в освободения преди дни Херсон и участва в церемонията по вдигането на държавния флаг в града. "Вие върнахте Херсон на Украйна, сега ние трябва да върнем Украйна в Херсон", обърна се той към военните по време на визитата си в града, става ясно от видео на сайта на Президентството.

Пред журналисти Зеленски се пошегува, че е пристигнал в Херсон, за да хапне диня - градът е известен именно със своите дини, и допълни, че за него е важно да бъде в града, защото реакцията на хората му дава енергия да продължи. "Не и към Москва... Не ни интересува територията на друга държава", каза още държавният глава на Украйна в отговор на въпрос накъде ще поемат сега украинските военни.

Зеленски беше категоричен, че офанзивата ще продължи, докато не бъде освободена цяла Украйна. "Стъпка по стъпка Украйна ще освободи цялата окупирана територия, независимо от тежките битки и високата цена на победата. Нашата страна ще извърви този път", каза той и допълни, че в Киев са готови за мир, но мир в цялата страна.

"Спазваме международното право и суверенитета на всяка държава, а сега искаме да бъде спазен суверенитета на нашата държава. Затова се борим с руската агресия", отбеляза още Володимир Зеленски в Херсон.

Ройтерс допълва, че по време на визитата на Зеленски в града на няколко пъти е имало артилерийски обстрел.

Дмитрий Песков отказа коментар на визитата, но потвърди пред журналисти, че смята Херсон за руска територия.

* Публикацията е допълнена с информацията за присъствието на директора на ЦРУ в Анкара

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 14.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

20
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Tikva007 Къде съм те питал какво да правя? Написал съм "какво да ВИ правя".. и това не е въпрос, функционално неграмотен! ... ако имаш проблеми с четенето, кажи ще ти помогнем или ще те насочим към учител (който няма да е другия неможач Митьо) :):) ... а ако родителя ми беше учител в тву, тогава щеше и аз да съм увреден русороб! Обаче като го спомена се сетих че имам двама квартални познати които бяха в ТВУ, а сега са активисти на Възраждане ... случайност?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Ако ти си даскалски син, вероятно въпросният ти родител е даскалувал в ТВУ, съдейки по възпитанието и мирогледа, които ти е дал. А на въпроса *какво да правя?* отговорът е лесен: хвани се на работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: SnaGi дискусия с разумни хора... добитъка разбира само от ауу-ууу и пцувни! За това ви говоря така! То по принцип е обида за моя интелект да говоря с хора като вас, ама кво да правиш даскалски син съм и трябва да образовам който може и има желание! ... Вие двамата неможете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: SnaGi... Хех ... редко срещан самонабедил се за интелект от последна инстанция . Единственото , на което си способен , е да ковладиш . Досега смислено нещо , освен да оплюваш , не съм прочел от теб ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 10
SnaGi
преди 1 година
До: Tikva007, Учудвам се на търпеливостта ти и опитите ти да водиш дискусия с Хахото. Преди месеци под статии Русия Украйна ставаха някакви дискусии, но този "индивид" и зелката, с ниския си интелект, но добре го описа и форумна агресивност съсипаха форума. Вече в форума са те двамата, плюс още 2,3 ентусиаста. Хахото обаче е най постоянен и на 5 мин след публикувнаето на статия веднага има коментар от него. Луд умора няма или му цакат кинти за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 8
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Но пък всичко, което не ти влиза в матрицата и не разбираш, явно те натоварва и те прави агресивен. По-лесно е да си вярваш дълбоко и непоколебимо и да не се затормозяваш. Особено тук винаги можеш да отстоиш мнението си с обидни кволификации и да се почувстваш умен и силен. Защото утре на улицата, на работа или в кръчмата, ще трябва да се контролираш, защото може да си изпросиш я боя, я уволнението. Тук е мястото да си смел, силен и умен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 6
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Когато се срещат държавни глави, се дискутират глобални политически теми. Политическите решения се изпълняват от военни, икономически и специални органи на съответната държава. Когато се дискутират военни теми, вкл. и ЯО, срещат се военни. Когато се срещат шефове на разузнаването като гръбнак на специалните органи, никой не знае какви теми се обсъждат и те никога не се публикуват, защото най-често са не особено чистоплътни в очите на публиката. Резултатите от тях се виждат след време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 6
khao
преди 1 година
До: Tikva007 нищо повече няма да използвате.. то нищо не ви остана!.. в момента хунтата на късия се опитва да измисли изходен план от ситуацията в която се набутаха, но няма да успеят заради бруталните золуми които направиха и продължават да правят!... ще се джавкат по медидте докато не изринат руската армия от цяла Украйна и чак тогва ще има някви преговори евентуално! ... разбира се че твоето предположение е класическо и русоробско и си мислиш че все още някой ви се моли и сте фактор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 5
danchomentata
преди 1 година
елочки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 6
danchomentata
преди 1 година
Мастер-класс лочки перед Larix decidua.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още