IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия се провали в опитите да асимилира населението на Херсон

На децата в града се преподаваше по руски програми и се казваше, че са руснаци, украинският език беше забранен, разказва NYT

10:49 | 14.11.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Christopher Occhicone/Bloomberg
Снимка: Christopher Occhicone/Bloomberg

За девет месеца окупация жителите на Херсон, или поне тези, които са останали в града, не изглеждат подвластни на опитите на Русия да ги асимилира, пише в репортаж от освободения вече град The New York Times. Изданието коментира, че опирайки се на думите на руския президент Владимир Путин, че украинска нация няма, Москва се опитва да заличи украинската идентичност.

В Херсон например говоренето на украински език е можело да коства присъда в затвора, в училищата е преподавано по руски програми, а на децата е казвано, че са руснаци. Издавани са руски вестници и е излъчвана програмата единствено на местна проруска телевизия. На много места в града има плакати с надписи "Мы вместе с Россией" ("Ние сме заедно с Русия"), които днес хората премахват.

Преди да напуснат града, руските военни от своя страна взривиха телевизионната кула, за да забави връщането на украинските телевизионни канали, допълва още NYT.

За гражданите на Херсон начинът, по който влизат войските в града, също е много показателен, разказва още NYT. Когато украинците се появяват, дулата на техните оръжия са насочени нагоре, а на руските военни - към хората. "Нашите са освободители", категорични са херсонците. Те подкрепят и бавното напредване на военните, които обстрелваха активно линиите за снабдяване на руснаците и техните позиции. Макар че така освобождаването отнема месеци, градът беше опазен от разрушения и това получи подкрепата на местните жители.

Изданието разказва за точни удари на украинските военни по руски бази и командни центрове в града, при които няма засегнати съседни сгради и цивилни жертви. Д-р Иван Терпак, семеен лекар в болница, заяви, че ударът си е струвал риска за пациентите и медицинския персонал и е бил необходим за прогонването на руснаците. "Те нямаше да си тръгнат, ако не стреляхме по тях", каза той.

Американското издание посочва, че войната в Украйна реално прави точно обратното на идеите на Путин - нацията бързо се обедини и започна да се позиционира отделно от Русия в културно отношение. Много от рускоезичното население в Украйна започна да говори само на украински език, премахват се паметници, включително и на Екатерина Велика в Одеса, в Киев е забранено изучаването на руски език в училищата и т.н.

Още преди десетилетие Украйна започна процес по декомунизация, забранявайки имена на улици и градове, свързани със съветската епоха. Днес обаче вече се преименуват дори и улици, носещи имената на на руския поет Александър Пушкин. Според жителите на Херсон бруталността на руските войници е отчуждила украинците и е довело до неуспеха на опитите за културна асимилация.

В града са съгласни с коментара на украинския президент Володимир Зеленски - могат без ток, без газ, на студено, но без руснаците.

Изненадващо при напускането си руските военни са взели останките на княз Григорий Потьомкин - основател на Черноморския флот, пише още NYT. Криптата реално е един истински културен символ на връзката между двете страни, но вече е извън катедралата "Св. Екатерина" в града. Вероятно следващите поколения дори няма да знаят кой е княз Потьомкин, посочват свещениците в храма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 14.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

8
rate up comment 13 rate down comment 1
melon
преди 1 година
До: Nuclear manТук има шанс след падането на Русия. Пуснали са дълбоки корени, а тях ги наторява големия процент просто население.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 2
Nuclear man
преди 1 година
А тук депутинизация кога?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Tikva007 цико пак ли се излагаш с глууупости те си ? :) Голяма част от населението избяга още при идването на дивашката ви орда! Още си спомням оня нати-руски мийтинг който го ударихте с ракета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
khao
преди 1 година
ае по сериозно... за 8 месеца не може да се асимилира население!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 20
Tikva007
преди 1 година
До: Скъсана_Ушанка: Аз пък живо се интересувам, с какви мотиви стигна до идеята да пишеш в делова медия на Блумбърг по този странен начин? Някакво инфантилно оригиналничене, или просто медицинска диагноза? Наподобява нивото на друг един коментатор тук, на когото споделих, че стилът му на изразяване напомня войнишки графити, писани с пръст върху стената на ротната тоалетна. Четат се, но с отвращение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Tikva007 Такие глупасти не тук, пред пивница може и да минат. Преди вайна на местни избори про-руска партия получила 10%, дурак неоклюжий! И 4000 капейки не заслужаваш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 24
Tikva007
преди 1 година
Колкото до асимилирането на населението на Херсон, в преобладаващата си част то си замина с руските войски на отсрещния бряг на Днепър, за да бъде доасимилирано докрай. Колко са останали неасимилирани, за сега няма точни данни, но ако съдим по рехавите групички по улиците, малко са устояли на асимилацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 24
Tikva007
преди 1 година
Много забавна статия. *Изненадващо при напускането си руските военни са взели останките на княз Григорий Потьомкин - основател на Черноморския флот*. Дали пък това не е сторено, за да не последват останките на Потьомкин съдбата на паметника на Екатерина Велика в Одеса, основателка на този древен исконен украински град, или напр. ппаметниците на Пушкин из цяла Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още