IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия премести „столицата“ на Херсонска област на 200 км на изток

Британският министър на отбраната Бен Уолъс говори за „още един стратегически провал".

20:38 | 12.11.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Украинци, родом от Херсон, но сега живеещи в Одеса, празнуват освобождението на родния си град. Снимка:  EPA/STR
Украинци, родом от Херсон, но сега живеещи в Одеса, празнуват освобождението на родния си град. Снимка: EPA/STR

След като се изтеглиха от регионалната столица на Южна Украйна Херсон, руските окупатори преместват регионалния си административен център в частта от едноименната област, която все още контролират. Голяма част от руската администрация вече е преместена в град Геническ, съобщават руските държавни информационни агенции, като се позовават на говорител на Херсонската окупационна администрация.

Този град е на над 200 км на изток от Херсон.

Той се намира в югоизточната част на Херсонска област, на брега на Азовско море и близо до Кримския полуостров, анексиран от Русия през 2014 г.

Москва обяви по-рано тази седмица, че изтегля своите войски от всички части на Херсонска област, разположени на северозапад от река Днепър, включително от регионалния административен център Херсон. Едновременно с това говорителят на Кремъл Дмитрий Песков преди ден каза, че Москва продължава да смята територията на областта за своя.

Русия завладя до голяма степен Херсонската област скоро след началото на агресивната си война в края на февруари. През септември Кремъл анексира Херсон - както и украинските области Запорожие, Луганск и Донецк - в нарушение на международното право. Под натиска на украинските контраофанзиви Москва най-накрая обяви миналата сряда, че изтегля войските си от всички части на Херсон, разположени северозападно от река Днепър, включително от столицата на областта.

Международните наблюдатели смятат това за едно от най-големите поражения за руската армия в тази война. Британското министерство на отбраната говори за значителни щети върху имиджа на Русия. „Изтеглянето е публично признание за трудностите, пред които са изправени руските сили на западния бряг на река Днепър", се казва в съобщението на Лондон.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс говори за „още един стратегически провал". Превземането на Херсон в началото на войната е единственият случай, в който Русия постига важна цел. Ако сега градът отново бъде изоставен, хората в Русия все по-често ще се питат за какво е тази война, казва той.

Министерството се съмнява, че Русия е евакуирала войски и материали за много кратко време. По-скоро е вероятно изтеглянето да е започнало още на 22 октомври, когато руската окупационна администрация нареди на цивилното население да напусне града. Оттогава се предполага, че Русия е изнесла от града военно оборудване и военни в цивилни дрехи заедно с 80 000 цивилни, които официално са били евакуирани.

 

 

Британското министерство съобщи също, че Русия все още се опитва да евакуира на отбранителни позиции военни части от други райони на Херсонска област през Днепър. „Руските сили най-вероятно са разрушили пътни и железопътни мостове по Днепър като част от този процес", заявиха от Лондон.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 12.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: evlogi... Мани , вземе Краснодарския край да поиска присъединяване към Украйна , да видиш тогава чудо ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 2
Lemon's
преди 1 година
Рашистите дълго време ще бъдат мразени и извергнати от цивилизования свят за това, което оставиха диктатора им да направи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 4
Импeраторът
преди 1 година
Путин и натикан у купи гАз. Феновете му и те. Пяна им капе от устите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 3
evlogi
преди 1 година
Скоро ще я преместят в Краснодарския край...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 16
v_tin
преди 1 година
https://***/zloy_zhurnalist/1446- трябва да бъдат избивани до 9 коляно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още