IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Володимир Зеленски: Украйна промени и обедини света

Краят на войната е "победа", каза украинският президент в своето приветствие по повод Деня на независимостта на страната

13:15 | 24.08.22 г.
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

"Свободни граждани на независима Украйна - тези четири думи казват всичко", заяви украинският президент Володимир Зеленски в своето обръщение по повод Деня на независимостта на страната, който съвпадна с шест месеца от началото на военната инвазия на Русия.

Тези шест месеца промениха историята, света, промениха самите украинци, изтъкна Зеленски и допълни, че украинският народ и неговата смелост са вдъхновили света и са дали нова надежда, че справедливостта не е изчезнала окончателно от "нашия циничен свят", все още побеждава правдата, а не силата, ценносттите, а не парите, и хората, а не петрола.

Зеленски посочи, че войната в Украйна е разтърсила Европа и тя вече не е слаба, разединена, пасивна и заспала, а излиза на площадите и налага санкции. Големият бизнес пък е осъзнал, че "парите все пак миришат - на кръв, пепел и смърт", и напусна руския пазар, защото хората са станали по-важни от потенциалните загуби.

"Никога преди по света общественото мнение не е играло такава роля в политиката. Днес хората диктуват тренда и правилата на властите", коментира още украинският държавен глава.

Войната е променила и самите украинци - хората са се преродили като личности, граждани, патриоти или просто като украинци. Други са изчезнали - не загинали, а като хора, граждани и просто украинци, отбелязва Зеленски в своето приветствие и допълва, че някои са избрали Мариупол, а други Монако, визирайки репортаж на украински журналисти, показващ живота на богати украинци, намерили убежище от войната в княжеството.

Украинският президент отправи своето приветствие от главната улица на Киев - "Крешчатик", на която в момента е разположена разрушена от украинската армия руска военна техника. Зеленски коментира, че руските военни са се готвили за парад в украинската столица в първите дни на военната инвазия - носели са своите парадни униформи в багажа си. "Вражеската техника може да се появи в центъра на Киев само в този вид - изгорена, разрушена и унищожена", посочи той.

"Парадът" на унищожена руска техника в Киев. Снимка: Bloomberg LP "Парадът" на унищожена руска техника в Киев. Снимка: Bloomberg LP

В своето приветствие той е категоричен, че преди за страната му краят на войната е бил "мир", но днес думата е друга - "победа". Зеленски заяви, че страната му ще си върне Донбас и Крим "по всякакъв начин". "Преминали през толкова много, нямаме право да не стигнем до край", каза той и допълни, че всеки нов ден е причина да не се отказваме. 

"Ние няма да седнем на масата за преговори заради страх, с допрян до главите ни пистолет. За нас по-страшното желязо са не ракетите, самолетите и танковете, а веригите. Не окопите, а оковите", допълни още украинският президент.

"Преди половин година Русия ни обяви война. На 24 февруари в цялата страна се чуха взривове и изстрели и на 24 август не трябваше да чуем "Честит Ден на независимостта" . На 24 февруари ни говореха, че нямаме шанс. На 24 август ние отговаряме с "Честит Ден на независимостта, Украйна!", каза Володимир Зеленски в своето приветствие.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още