IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В навечерието на половингодишнината от руското нашествие Зеленски обеща мощен отпор на Русия

САЩ призоваха американските граждани да напуснат Киев заради опасения от предстоящо руско нападение

20:27 | 23.08.22 г. 1
Украинският президент Володимир Зеленски говори по време на съвместна пресконференция с полския си колега Анджей Дуда в Киев. Снимка: EPA/БГНЕС
Украинският президент Володимир Зеленски говори по време на съвместна пресконференция с полския си колега Анджей Дуда в Киев. Снимка: EPA/БГНЕС

Докато Украйна се готви да отбележи независимостта си от съветско управление през 1991 г. и шестте месеца от началото на руското нашествие, президентът Володимир Зеленски обеща, че всички руски нападения в или около тази дата ще предизвикат мощен отпор, предава Ройтерс.

Зеленски, който ръководи съпротивата на страната му, откакто руските войски преминаха границата на 24 февруари, каза още, че Украйна ще си върне управлението на Кримска област, анексирана от Русия през 2014 г., преди нашествието тази година.

Въпреки решителното му изказване има опасения сред украински и западни ръководители, че Русия се готви да нападне отново столицата Киев.

САЩ призоваха гражданите си да напуснат Украйна, като заявиха, че Русия ще нападне цивилна и държавна инфраструктура в идните няколко дни. Американските граждани трябва да напуснат Украйна „сега“ със собствен транспорт, ако е безопасно да го направят, съобщи американското посолство.

На бойните полета далеч от Киев руските сили извършиха артилерийски и въздушни удари в Запорожка област, в югоизточната част на Украйна, където се водят боеве близо до най-голямата атомна централа в Европа, съобщи украинската армия.

В същото време лидери на десетки страни и международни организации участваха в т. нар. Кримска платформа – повечето от тях чрез видеовръзка, в знак на солидарност с Украйна преди навършването на шест месеца от нашествието.

Откривайки форума, Зеленски, облечен в обичайната си военна униформа, каза пред делегатите: „За да преодолеем терора, трябва да победим в боевете срещу руската агресия“.

„Необходимо е да освободим Крим. Това ще бъде възкресяването на световния закон и ред“, допълни той.

Изпълняващият длъжността премиер на Италия Марио Драги заяви на срещата на върха, че Рим ще продължи да подкрепя Украйна. „Ние сме с вас в битката ви срещу нашествието на Русия, за възстановяване на териториалната цялост на Украйна, за защита на демокрацията и независимостта ви“, каза Драги.

По-рано украинският президент предупреди, че Москва може да се опита да направи „нещо особено грозно“ преди Деня на независимостта в сряда. На въпрос по време на пресконференция с полския президент Анджей Дуда, който е на посещение в Киев, за възможно руско ракетно нападение над украинската столица Зеленски отговори, че има ежедневна заплаха от атаки, въпреки че броят им може да нарасне.

Отговорът на Украйна ще бъде същият за всеки град, който бъде подложен на нападение от Русия, допълни той.

„Те ще получат отпор, мощен отпор“, каза Зеленски. „Искам да заявя, че всеки ден… този отпор ще расте, той ще става все по-силен“, заяви още украинският президент.

Опасенията от интензивни руски нападения следват убийството на Даря Дугина, дъщеря на виден руски ултранационалист, чиято кола беше взривена близо до Москва в събота. Русия обвини за убийството украински агенти, Киев отхвърля обвиненията.

Украинската столица рядко е подлагана на руски ракетни нападения, след като Украйна отблъсна сухопътна офанзива за завземане на града през март.

Във вторник в Киев беше спокойно, много хора продължават да се разхождат на улицата, но се усещат признаците на заплаха.

Властите уведомиха украинците да работят от вкъщи, когато е възможно, от вторник до четвъртък и също така призоваха хората да гледат сериозно на предупрежденията за въздушно нападение и да потърсят убежище, когато чуят сирените.

Кметството в Киев забрани големи публични събирания до четвъртък, тъй като се опасява, че тълпа от празнуващи граждани може да се превърне в мишена на руско ракетно нападение.

Шест месеца след началото на руското нашествие, което отне живота на хиляди хора, превърна милиони хора в бежанци и разруши цели градове, конфликтът попадна в задънена улица.

Руските сили контролират голяма част от южните области, включително по бреговете на Черно и Азовско море, и части от източната област Донбас. Перспективи за мир почти не съществуват.

Източният град Харков, втори по големина в Украйна, беше подложен на артилерийски обстрел от руските сили рано сутринта във вторник, съобщи губернаторът на областта Олег Синехубов. Една къща е пострадала, но никой не е ранен, допълни той.

На юг Украйна и Русия извършват артилерийски и въздушни удари в редица градове в Запорожка област, където руските сили установиха контрол над атомната централа малко след началото на нашествието.

Украинските сили подложиха на обстрел сграда, в която се помещава местната администрация на контролирания от сепаратистите град Донецк, съобщи руската осведомителна агенция ТАСС, като се позова на установени от Русия ръководители на града. Трима души са били убити, уточнява агенцията.

Руското министерство на отбраната съобщи, че силите му са свалили украински боен самолет Су-27 над Харковска област.

В понеделник ООН информира, че 5587 цивилни са били убити, а 7890 са били ранени между 24 февруари и 21 август, много от които при артилерийски и ракетен обстрел. Агенцията за защита на децата УНИЦЕФ към световната организация съобщи, че най-малко 972 деца са били убити или ранени във войната.

Отделно от това ръководителят на украинските въоръжени сили генерал Валерий Залужний оповести първи публични данни за убитите украински военни, като заяви, че близо 9000 войници са загинали в бойните действия.

Русия не съобщава колко нейни военни са загубили живота си. Генералният щаб на украинската армия счита, че руската армия е изгубила 45 400 войници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 8
Импeраторът
преди 1 година
Мощен отпор? Вие направихте това, което никой не е смятал. Втълпяваха ни, че Русия военна свръх сила, а се оказа че е доста назад в класацията. Може би просто трябваше да се свържат точките с разгрома на Вагнер в Либия от султан Ердоган и после в Нагорни Карабах. Жалко само, че няма истинска помощ от ЕС и ви разбиха държавата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още