IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският потенциал в Източна Украйна изглежда изчерпан

Войната навлиза в нова фаза и Киев се нуждае от подкрепата на своите европейски партньори, пишат анализатори

10:28 | 22.08.22 г. 15
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Инерцията около руския щурм в Източна Украйна от края на юли изглежда изчерпан, пише в дневния доклад на Института за изучаване на войната (ISW), посветен на войната в Украйна. Руските военни имат много малки успехи в опитите за превземането на Бахмут и Авдеевка. В края на юли бяха превзети Новолуганск и Вухлехирската ТЕЦ, която се намира югоизточно от Бахмут. Тези придобивки бяха обявени от Москва за голяма победа, но реално украинските военни се изтеглиха от региона, допълват още военните анализатори.

Според тях в момента руската армия не може да се възползва от тактическите победи и да нарушава украинските отбранителни линии, с което се дават възможности на украинците да се прегрупират и да затвърждават позициите си.

Западните санкции изглежда обаче нарушават възможността на Русия да ремонтира своята военна авиационна техника. Украинското разузнаване съобщава за спешно подписан преди дни договор между Русия и Беларус за ремонт на самолети. С него Москва се опитва да избегне ограниченията - санкциите срещу Минск са насочени само към отделни субекти, а не към цялата индустрия, припомня ISW.

Украйна очаква провокации за Деня на независимостта

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди отново украинците за очаквани руски провокации по повод Деня на независимостта на Украйна (24 август). Като една от тях той посочи планиран съдебен процес срещу военнопленниците от "Азовстал" в Мариупол. Зеленски заяви, че това е граница, след която преговори между Украйна и Русия ще са невъзможни.

"Всички партньори на Украйна са информирани относно подготовката на терористичната държава за предстоящата седмица", заяви украинският държавен глава по време на своето вечерно обръщение към нацията.

"Дори по време на война трябва да има правила. Светът има достатъчно сили, за да накара всяка страна, дори и терористичните, да спазват тези правила", коментира още той.

Шест месеца след началото войната навлиза в нова критична фаза

В своето обръщение Зеленски каза още, че е разговарял с френския президент Еманюел Макрон. В края на миналата седмица Макрон говори с руския си колега Владимир Путин за първи път от месеци. Според съобщенията на Елисейския дворец една от основните теми на разговора е била Запорожката АЕЦ и според френските дипломати Путин е заявил своята готовност да допусне инспекция на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в централата.

Но според руски опозиционери това няма да стане скоро - Путин е поставил условие експертите на МААЕ да преминат през руска територия, за да достигнат до Запорожката АЕЦ. Условието на Украйна и на останалите институции обаче е пътят им да бъде през Украйна и Русия да гарантира спирането на военните действия в тези региони.

Русия заявява, че защитава украинската ядрена централа от систематичния обстрел на украинските военни. В нея е разположена руска военна техника и практически реакторите са минирани. Сателитни снимки от Maxar Technologies обаче не доказват обвиненията на руската страна за системни ракетни удари от Украйна върху централата. Киев от своя страна обвинява Москва в ядрен шантаж и провокативни ракетни удари срещу централата.

Според анализатори разговорът между Путин и Макрон е важен и в още един аспект - руският държавен глава е поставил своите условия за прекратяването на военните действия в Украйна и сега се очаква реакцията на Европа. CNN посочва, че за украинските власти може да се окаже много трудно да получат безусловната подкрепа на своите европесйки партньори в този момент, макар че това ще е от ключово значение за Киев.

Опасенията в Украйна са, че изправена пред своите проблеми и кризи, Европа ще настоява за краткосрочно решение, макар че проблемът между Русия и Украйна тлее от години, и за край на военните действия, но без ясно решение.

За влошаване на конфликта предупреди и Генадий Гатилов, постоянен представител на Русия в международни организации, ситуиран в Женева, в интервю за Financial Times. "Колкото по-дълго продължава конфликтът, толкова по-трудно ще се намери дипломатическо решение", допълва той.

Според него в момента няма никакви индикации за възможни дипломатически контакти между страните на всякакво ниво.

За Гатилов продължаващите доставки на оръжия в Украйна показват желанието на Киев и Запада да "воюват до последния украинец".

Москва разследва смъртта на Даря Дугина

Москва разследва инцидента, при който загина дъщерята на идеолога на концепцията за "руския свят" Александър Дугин - Даря. В нощта срещу неделя се взриви автомобилът на Дугин, шофиран в момента от неговата дъщеря.  Една от версиите е за терористичен акт и според говорителя на руското Министерство на външните работи Мария Захарова, ако се докаже причастност на украинската страна в този акт, ще има доказателство за "държавен тероризъм" от украинска страна. Киев от седмици обвинява Москва в същото заради непрестанните ракетни удари върху обекти на гражданската инфраструктура в Украйна. 

От Офиса на президента на Украйна заявиха, че нямат нищо общо с инцидента с Дугина, а междувременно бившият руски депутат Иля Пономарьов, изгонен от Руската Дума, съобщи, че неизвестна досега групировка руски партизани - Национална републиканска армия, е поела отговорността за атентата срещу нея. Пономарьов в момента се намира в Киев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 1 година
Та по темата значи - той техния потенциал беше изчерпан още на втората седмица, както разправяха ISW и други полезни форумни евроатлантици, обаче коварните североизточни opkи все отнякъде изкарват допълнителен потенциал :D Но няма страшно, от ISW да продължават с тия прогнози - теоретично все някога това ще се сбъдне :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 1 година
До: Solar PowerСоларка, тя тая новина е невероятна - такива може и по 100 на ден да пишеш. Месната жителка е в чужбина, но си оставила телефона в селото, а те го откраднали и разкодирали, но не се сетили да го занулят :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
До: Импeраторът: Напълно си прав ! До момента Украйна получава хомеопатия от САЩ. 16 химарса на фронт от хиляди километра ?!??!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС - Няма нужда да пазят нищо. Просто да напуснат :) Украинците още преди 2-3 месеца казаха,че ако си представя някой ,че 10к украинци ще тръгнат в полето напред с още 100 танка се объркал много. Целта е с най-малко жертви да си върнат родината.За русия жертвите са без никакво значение. Затова и сталин изби повече руснаци от колкото загинаха през ВСВ. Понял :) ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС - Ето я потенцията - https://faktor.bg/bg/articles/zasyakoha-ruski-okupatori-po-snimki-s-pohiten-telefon-na-ukrainka-ne-se-setili-da-gi-mahnat-ot-oblaka Просто едни крадци на перални и мародери нищо повече :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 3
Импeраторът
преди 1 година
Украинците засега държат основни с кураж и геройски постъпки. Докато Европа спи и още не може да реши дали убиването на хиляди украинци от азиатците е престъпление ще е така. Не забравяйте, че Путин е използван само 1/4 от потенциала на силите си, които колкото и да са калпави и демотивирани, все пак да много по - добре въоръжение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
cherney
преди 1 година
До: zelka007----- Мисля, че до края на месеца ще повредят Керченския мост по такъв начин, че да не може да бъде използван. А това отрязва доставките към южното направление. Тая руска групировка в Херсон е като арестант в килия, доколкото са напълно отрязани от логистика. Ако украинците бомбардират моста и си върнат Херсон, това ще означава политическа смърт за Путин. Вероятно и физическа. Той вече е загубил войната и мисля, че го осъзнава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: cherney ... И аз мисля , че тестват С-400 и С-500 , които въпреки всичко не са лоши ПВО-системи ... Май използват AGM-88 HARM , което е скъп кеф , а и хамериканците не го раздават напред-назад ... После ми е интересно с какво точно ги бомбят , имам подозрения , че сефте са използвали RQ-180 , но с хамерикански наземен екипаж ... :))) ... Най-вероятно няма да стане известно , щото вероятно предимството не е нещо голямо , и посветените са малко ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Последние новости из Серьога - сейчас чудится как да спират Химарси и други модерние вооружения. Имели С300 и С400, и двете разбомбили укеаинците, а сейчас бомбят где им харесва. ПВО стоит как памятник на Лаврентий Берия, толкьо зле гледа, но ползу нет. Сейчас нашите мислят да надуват плажни дюшеци и да ги боядисват зельоние, че украинци да бомбят там, но тия гадове пакупали да ползват спутник някакъв с очень хорошая видимост и тоя номер не минал. Предложения някакви, таварищи, как да се крием?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Вот, ета неправилно. Мой съсед Серьога е на фронта сейчас, обещали деньги за бяла лада. Он сказал по телефону че програма минимум е трофейная пералня, ама лошите украинци много лошо биют, а пералните не дават, мpъcниците! Преди 3 дня приехали подкрепления, но всех на 45-50 години. Искали да заработят нещо преди пенсия. Но увидели что случается и подали рапорт и обратно на родину избегали. Плохо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още