IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна съобщава за превземането на 46 селища в Херсонска област

Западът продължава да доставя оръжия, а Русия публикува планове за възстановяване на Мариупол

07:05 | 02.08.22 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/GEORGIOS KEFALAS</em></p>

Снимка: EPA/GEORGIOS KEFALAS

Необичайно единство: Всички страни приветстват факта, че първият кораб, натоварен със земеделска продукция, е напуснал пристанището на Одеса. САЩ и Германия доставят още ракетни установки. Междувременно в Донбас се водят ожесточени боеве, а Украйна съобщава за напредък в Херсонска област. Преглед на 159-ия ден от войната.

Първият кораб със зърно напуска пристанището на Одеса

Започването на доставките на зърно от Украйна породи надежди за облекчаване на надвисналата продоволствена криза. „Днес Украйна, заедно с партньорите си, прави още една крачка към предотвратяването на глада по света", обяви украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков във Facebook. ЕС и НАТО ни насърчиха, поясни той.

И Русия приветства отплаването на първия товарен кораб с украинско зърно от черноморското пристанище Одеса. „Това е доста положително", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от руската информационна агенция „Интерфакс“. „Това е добра възможност да се провери ефективността на работата на механизмите, договорени по време на преговорите в Истанбул“.

Споразумението за износ на зърно, договорено с посредничеството на ООН и Турция, беше подписано в Истанбул на 22 юли. Сутринта товарният кораб „Разони" е отпътувал за Ливан с 26 000 тона царевица на борда. Днес, вторник, по време на междинно пристигане в Истанбул ще бъде извършена проверка на товара.

Украйна се надява да спечели милиарди от зърното

Според министъра на инфраструктурата Кубраков повторното отваряне на трите пристанища може да донесе на украинската икономика поне един милиард щатски долара (около 980 млн. евро) и да даде възможност за планиране в селскостопанския сектор. Още шестнадесет кораба вече чакат да отплават в черноморските пристанища, каза Кубраков. Тези товарни кораби бяха блокирани след руската инвазия преди пет месеца. Русия винаги е подчертавала, че очаква в замяна на това износът на зърно, храни и торове също да може да бъде възобновен изцяло.

Москва: Армията унищожава западно военно оборудване

Според собствената ѝ информация руската армия отново е унищожила западно военно оборудване в Украйна. В източноукраинския град Харков на територията на завод са поразени две пускови установки за американски ракети HIMARS, съобщи Игор Конашенков, говорител на Министерството на отбраната в Москва. Недалеч от черноморския метрополис Одеса руските войски са унищожили устройство за противокорабни ракети Harpoon, също доставено от САЩ. Западната военна помощ, с която Украйна твърди, че започва частично успешни контраофанзиви, е трън в очите на Русия.

САЩ предават още четири пускови установки за ракети HIMARS

Междувременно Украйна получи още четири ракетни системи HIMARS, произведени в САЩ. Според министъра на отбраната Олексий Ресников прецизните ракетни установки са били доставени наскоро. Той благодари на президента на САЩ Джо Байдън, на министъра на отбраната Лойд Остин и на американския народ за подкрепата на украинските военни, написа Ресников в Twitter. „Звукът на HIMARS е най-популярният на фронтовата линия". Многоцелевите ракетни установки имат по-голям обсег и са по-точни от украинската артилерия, която датира от съветско време.

Германия също доставя повече оръжия. Според министъра на отбраната Ресников в Украйна е пристигнала още една многоцелева ракетна установка TYPE MARS II. Това означава, че в момента Украйна разполага с три системи от този тип от Германия. Министърът на отбраната Ресников изрично благодари на Германия и на министъра на отбраната Кристин Ламбрехт за доставката.

Украински военни: 46 населени места в Херсон са отвоювани

Междувременно украинските войски продължават да отблъскват руската армия в южната част на Херсонска област според собствените им изявления. „Днес бяха освободени 46 населени места в Херсонска област", цитира украинската информационна агенция „Интерфакс“ думите на изпълняващия длъжността началник на Херсонската областна военна администрация Дмитрий Бутрий, според когото повечето от тях се намират в северната част на областта, на границата с Днепропетровска област, и малко по на юг, на границата с Николаевска област.

Още ожесточени боеве в Източна Украйна

В източния украински регион Донецк руските войски продължават да атакуват град Бахмут, съобщава Киев. „Сраженията продължават", съобщи украинският генерален щаб във Facebook. В съседния град Соледар също е имало руски настъпления, но те са били отблъснати. Украинският генерален щаб съобщи и за боеве северозападно и западно от големия град Донецк, който е под руски контрол. Руските атаки край Писки и Марджинка са били неуспешни, се казва в съобщението.

Сепаратисти: 50 украински войници са убити в Донбас

Подкрепяните от Кремъл сепаратисти отчитат военни успехи в Донбас. Според техен доклад през последните 24 часа войските на самопровъзгласилата се Луганска народна република (ЛНР) са убили 50 украински войници. Освен това са унищожени четири бронетранспортьора, съобщава руската държавна информационна агенция ТАСС, която цитира говорител на ЛНР. Мястото на сраженията не беше съобщено.

Русия публикува планове за Мариупол

Русия планира да открие първите нови сгради в почти напълно разрушения град Мариупол още през следващия месец. „Първите жилищни сгради ще бъдат построени през септември", заяви заместник министър-председателят Марат Чуснулин пред руската телевизия РБК. Дотогава трябва да бъдат завършени и първите болници. Планира се и възстановяване на историческия център на Мариупол. Руските войски обсаждаха и бомбардираха града в Югоизточна Украйна в продължение на седмици, преди да го превземат.

Фон дер Лайен предупреждава за "най-лошата ситуация"

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди за задълбочаваща се енергийна криза в Европейския съюз в резултат на агресивната война на Русия в Украйна. „Тъй като Русия вече напълно или частично прекрати доставките на газ за дванадесет страни членки (на ЕС), всички ние трябва да се подготвим за най-лошата ситуация", заяви Фон дер Лайен пред испанския вестник El Mundo. Въпреки това европейският план за извънредни ситуации, договорен миналата седмица за ограничаване на потреблението на газ, ще „помогне за покриване на нуждите ни от доставки през зимата". Испания, както и други страни от ЕС, първоначално се противопостави на спешния план, но в крайна сметка го одобри, след като получи отстъпки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

26
rate up comment 1 rate down comment 1
Oбичам България
преди 1 година
Аз ще ти ги изредя, ако обещаеш повече да не пишеш в сайта? Deal?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 1
0pk
преди 1 година
Ех пак размазваш темата, без да казваш нишо конкретно. Само толкова ли могат oбратнитe форумни центаджийчета като теб? Сядай си - слаб 2 :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Мое малко форумно клоунче, нали не си мислиш, че сега ще тръгна да ти изреждам поименно? Тук си да джафкаш за забавлението на публиката, ако искаш инфо - влизаш в нета и си го намираш. Айде сега - подскок и завъртане, хооп! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
Кай ве, евроатлантическо бойно петле, кои са тия 46 селища? Знаят ли се поименно? Или са таквиз дето opките са влезнали, обрали чиповете от пералните и микровълновите и са продължили, а укрите бързичко са се върнали, забили са 1 флаг и са си писали +1? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Копейнишко слугинажче, мак новината доста ти бърка отзад, *** чак не можеш да измислиш нещо свястно за отговор :))) Безценно, гърчещ се от безсилие и яд копейник :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 3
Alex Silver
преди 1 година
Тия 48 селища не бяха ли край Московията? Авторът нещо се е пообъркал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 3
jojoba70
преди 1 година
Ха ха ха , сега разбрах защо руснаците не напредват в Донбас. Хората се изнесоха от там и си взеха пералните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 3
Solar Power
преди 1 година
Освен това девиза на руския окупатор е: "ВЪРНИ СЕ ЖИВ,ДОКАРАЙ ПЕРАЛНЯ" :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 1 година
Американците дори и не се опитват да праснат руснаците . Толкова са алтави, че им требе съвсем малко да ги побутнат и са отишли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
И не забравяй ,че УКРАЙНА се бори за своята свобода !!! Не забравяй,че САЩ ограничават украинците къде и как да нанасят удари с ХИМАРС-ите :)Тук има и игра на САЩ ! Те не бързат да помогнат на Украйна. Ще се случат нещата , но бавно бавно точно както през ВСВ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още