IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Ядрена война не трябва да бъде започвана

Изхождаме от факта, че не може да има победители в ядрена война, коментира руският лидер

20:49 | 01.08.22 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Руският президент Владимир Путин заяви, че не може да има победители от ядрена война и такава не трябва никога да бъде започвана.

Лидерът направи коментара в писмо до участници в конференция повече от пет месеца след началото на руската офанзива в Украйна, съобщава Ройтерс.

„Изхождаме от факта, че не може да има победители в ядрена война и (такава) не трябва да бъде започвана, и заставаме зад равна и неделима сигурност за всички членове на световната общност“, заяви руският президент.

Думите му обаче контрастират с по-ранни изказвания на руския президент и други политици, които бяха приемани от някои на Запад като намек за ядрена заплаха.

В реч от 24 февруари, когато бе обявена и офанзивата срещу Украйна, Путин намекна за руския ядрен арсенал и предупреди, че опитите за намеса от външни сили ще „доведат до такива последици, с каквито не сте се сблъсквали в историята си“.

Дни по-късно той нареди руските ядрени сили да бъдат поставени в готовност.

Директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ Уилям Бърнс заяви през април, че като се имат предвид трудностите на Русия в Украйна, „никой от нас не може да приеме леко заплахата от евентуално обръщане“ към ядрените оръжия.

През април Русия извърши първо тестово изстрелване на новата си междуконтинентална балистична ракета „Сармат“, способна да извърши ядрен удар срещу САЩ, като според Москва ракетата трябва да бъде на разположение на армията до есента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 1 година
Червената армия се справи в Манджурия с квантунската армия на Япония , нали ...? Труман реши да покаже на света кой държи голямата сопа ... това е ... като бомбардира мирно население .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
глуупав, и кой е хвърлил бомба върху мирно население?? японоя е била всичко но не и мирна по онова време, само русия стреля срещу жилищни квартали и пенсионери... единствена в света, деааа и подхората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 година
само малкия диктатор говори за ядрена война... нали ви видяхме пропадналата армия, ядрения ви арсенал е същия... сигурно половината ще се язривят в силозите и най много да се самозатриете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
А русия е същия агресор през ВСВ както Германия ! Жалко,че и помогнаха. Относно атомните бомби ... колегата е отговорил точно ! 1 милион американци жертви ако трябва да се превзема основния остров или 2 бомби. Освен това Япония нападна САЩ на тяхна земя ! Жалко ,че си учител ,а не знаеш основни неща от ВСВ което е просто задължително за всеки !!! За да има поука и да не се допускат подобни агресии ... явно много хора не са си взели поука и ето я поредната агресия на русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Другарю за договорите бъркаш ! Провери този който русия подписа заедно с САЩ за границите на Украйна през 90-те :) Прочети го публичен е ! Ела заповядай и дай друга опорка ! Договорите ги НАРУШАВА русия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Цвърчиш ли, тлъстушко? А така, колкото повече цвърчиш, значи всичко върви в правилната посока! пPocийка не само е политически труп, а е и парий, болния от проказа на политическата сцена, до който се приближават на известно разстояние само погнусени, но желаещи да вземат нещо на голяма отстъпка, като Индия. пPоcия е чао, няма технологии, няма инвестиции, няма вече и качествен човешки материал - поскедния напуска или вече напусна, няма бъдеще! Останаха само пияни opки, cмучещи земята за ресурси, докато не им се строши западното оборудване. А лузърчетата близачи на москалски ботуш си оставате същите скъсаняци, митьо, дето се снимате с пуловерчетата от пенсионерския нагазин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 4
Императорът
преди 1 година
Сyльо: По твоята логика ЕС може да налага санкции на Русия, открито заявявайки, че иска да и срине икономиката, ама Русия е длъжна, и то едва ли не безплатно да поддържа икономиката на ЕС? Доставките на колко стоки за Русия бяха спрени без предупреждение, колко договори бяха прекъснати? Или такива като тебе си мислят, че договорите подписани с Русия, важат само за русия? Ето заради ТАКОВА арогантно и нагло отношение към руснаците, ЕС ще претърпи такива щети и ще изпадне в такава изолация, че ще отиде по дяволите. Неслучайно целият свят извън тия 3-4 малки петънца на глобуса, се мобилизира на страната на Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
Злочесто, ощетено от Дядо Бог същество с една мозъчна гънчица: Явно не си прочел новината, че и Алжир - дето ЕС се надяваше на него, за да го спасява от газова криза, е отправил молба да го приемат в БРИКС !!! такъв политически труп е Русия, че към нейният официален икономически лагер се присъединяват нови и нови държави... а към САЩ и лакеите им от началото на войната не се е присъединил НИКОЙ - но напротив - Турция и СА открито минаха на страната на Русия !!! А на фронтът кой се пocира - то се вижда - руската армия в Донбас - където единствено се водят бойни действия продължава да мачка укрите като хлебaрки !!! Само едно дуене слушаме от зеленски как щях да си върне Херсон - ами нека прати остатъците от армията да атакуват през 50 км голо поле от Николаев до Херсон - под ударите на руската артилерия, авиация и ракетни войски. След подобна атака на украйна няма да и остане друг избор освен да капитулира и да се моли на руснаците да и оставят територийка поне колкото на една Белгия... ти Пирова победа знаеш ли какво значи? Е, това е най-многото на което могат да се надяват укрите в Херсон. В Донбас вече е ясно че не могат да спрат руснаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
Датов - НИЩО не може да оправдае хвърляне на атомни Бомби срещу мирно население !!! Изказването ти е отвратително. по тая логика - Вова Путин отсега да ги почва Говeдорес !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
data
преди 1 година
Ябе умнико , ако на теб ти дадат доклад че при сухопътно нападение ще дадеш между 800 хил и 1 милн убити и около 3 милн ранени и ти кажат че имаш на склад оръжие с което това може да бъде избегнато ти кое ще избереш ако си на мястото на Труман ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още