IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Ядрена война не трябва да бъде започвана

Изхождаме от факта, че не може да има победители в ядрена война, коментира руският лидер

20:49 | 01.08.22 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Руският президент Владимир Путин заяви, че не може да има победители от ядрена война и такава не трябва никога да бъде започвана.

Лидерът направи коментара в писмо до участници в конференция повече от пет месеца след началото на руската офанзива в Украйна, съобщава Ройтерс.

„Изхождаме от факта, че не може да има победители в ядрена война и (такава) не трябва да бъде започвана, и заставаме зад равна и неделима сигурност за всички членове на световната общност“, заяви руският президент.

Думите му обаче контрастират с по-ранни изказвания на руския президент и други политици, които бяха приемани от някои на Запад като намек за ядрена заплаха.

В реч от 24 февруари, когато бе обявена и офанзивата срещу Украйна, Путин намекна за руския ядрен арсенал и предупреди, че опитите за намеса от външни сили ще „доведат до такива последици, с каквито не сте се сблъсквали в историята си“.

Дни по-късно той нареди руските ядрени сили да бъдат поставени в готовност.

Директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ Уилям Бърнс заяви през април, че като се имат предвид трудностите на Русия в Украйна, „никой от нас не може да приеме леко заплахата от евентуално обръщане“ към ядрените оръжия.

През април Русия извърши първо тестово изстрелване на новата си междуконтинентална балистична ракета „Сармат“, способна да извърши ядрен удар срещу САЩ, като според Москва ракетата трябва да бъде на разположение на армията до есента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Хаха, великата пиянска армийка пocpaна на фронта и жужето започна да плаши с ядрвна война! Объркало се е, пPocийка ще яде caлaма и икономически и военно. А политически вече е труп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
emkirov
преди 1 година
Сериозно !! А газов шантаж може джудже идиотско !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
ing5rov
преди 1 година
намекът за ядрена заплаха и използуването на ядрено оръжие / Хирошима , Нагасаки / са две съвсем различни неща .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още