IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски не вижда опция за мир с Русия, преди Москва да изтегли войските си от Украйна

Украинският президент подчерта, че „няма доверие на Русия“

22:46 | 18.08.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Държавният глава на Украйна Володимир Зеленски. Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg
Държавният глава на Украйна Володимир Зеленски. Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

Украинският президент Володимир Зеленски изключи възможността за мирни преговори с Русия, преди тя да изтегли войските си от територията на страната му, предава France 24.

"Хора, които убиват, изнасилват, удрят цивилни (цели в) градовете ни с крилати ракети всеки ден, не може да искат мир. Първо трябва да напуснат нашата територия, тогава ще видим", заяви държавният глава на Украйна в Лвов след тристранна среща в западния украински град с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Зеленски подчерта, че "няма доверие на Русия".

Той съобщи, че е договорил с генералния секретар на ООН параметрите на евентуална мисия на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в АЕЦ „Запорожие“.

"Русия трябва незабавно и безусловно да изтегли своите сили от територията на (най-голямата атомна електроцентрала в Европа), както и да спре провокациите и обстрела", призова Зеленски.

Киев и Москва се обвиняват взаимно, че обстрелват АЕЦ „Запорожие“, която се намира в едноименната област в Южна Украйна, частично окупирана от Русия. Руските въоръжени сили превзеха атомната централа в началото на март - малко след като нахлуха в съседната страна на 24 февруари.

По-рано в четвъртък Русия съобщи, че може да затвори най-голямата атомна централа в Европа, след като тя беше подложена на артилерийски обстрел на фронтовите линии в Украйна. Киев заяви, че подобен ход ще повиши риска от ядрена катастрофа там.

Москва също така отхвърли призивите на международната общност за демилитаризирана зона около АЕЦ „Запорожие“, която тя завзе в началото на войната, но централата все още е оперирана от украински инженери под руска окупация.

Западни страни и ООН призовават Москва да позволи на международни инспектори да влязат в атомната централа. Ройтерс не може да потвърди независимо военното положение там или отговорността за обстрела на централата.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш планира в петък да посети черноморското пристанище Одеса, където износът на зърно е възобновен съгласно споразумение с посредничеството на ООН. От град Черноморск е отплавал още един кораб, превозващ украинско зърно. С него общият брой на корабите вече е 25.

Черноморският флот на Русия, базиран в анексирания Крим, е с нов командир, съобщи агенция РИА. Смяната идва след като през последните дни руски военни бази на полуострова бяха разтърсени от серия експлозии.

В хода на военните действия, украинските сили съобщиха, че са отбили руска атака в южния район Херсон, докато при руски обстрел в Харков, в северната част на страната, са били убити седем души, а 17 са били ранени. 20 цивилни загинаха, а още десетки бяха ранени при обстрел в Харковска и Донецка област през последните два дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
До: Импeраторът: Напълно си прав ! Дори бих казал с разни лихви за пропуснати ползи :) Откъде накъде ще задържи дивидента ти за да прави с него ракети за путлето с които той да събаря разни нещастни панелки, да убива старти, деца и т.н. Защо ?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Импeраторът
преди 1 година
До: Solar PowerСтудена вода може би пих, защото не очаквах такова глупост от Путин. И все пак - ако Русия иска в бъдеще да е част от световната икономика ще се наложи да ми върне паричките, нали се сещаш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
До: Импeраторът: Няма да ги вземеш паричките :( Газпром е просто политическа маша. Нали в едно твое интервю ти самия го каза , но въпреки това взе акцийки на газпрома. Еми сега ще пиеш една студена вода ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Импeраторът
преди 1 година
Руснаците си го казаха - ако украинците удрят нали цели, убиваме като отговор цивилни. Друг проблем - колко трябва да си умен да нападаш страните до теб и да си създаваш врагове и настроения срещу теб? И последно - къде са ми парите, Газпроме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още