IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия може би побеждава Украйна в електронната война

Руските системи за електронна война играят по-голяма роля в инвазията, отбелязват наблюдатели

15:50 | 02.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Докато руската война в Украйна се проточва, техниките за електронна война може да дават предимство на руските сили, твърдят някои анализатори от разузнаването.

В последната фаза на войната, която сега навлиза в шестия си месец, различни наблюдатели отбелязват, че руските системи за електронна война (EW) играят по-голяма роля.


Обозначението EW се отнася за набор от хардуерни и софтуерни системи, които могат да заглушават, прихващат или локализират вражески комуникации. През юни тези системи са започнали да се използват повече в Източна Украйна, където по-късите линии за доставки позволяват на руските войски да преместят специализираното оборудване за EW по-близо до бойното поле. Украински служители признават пред AP, че GPS заглушаването на системите за насочване на дронове представлява „доста сериозна“ заплаха за тяхната ефективност.

Нов анализ, публикуван в Spectrum, новинарска публикация, изготвена от Института на инженерите по електротехника и електроника (IEEE), също твърди, че макар че EW не са изиграли решаваща роля в инвазията, сега те помагат да се наклонят везните в полза на Русия.

„Експертите отдавна рекламират Русия като притежаваща едни от най-опитните и най-добре оборудвани единици за радиоелектронна борба в света“, пише Брайън Кларк, директор на „Центъра за отбранителни концепции и технологии“ към Hudson Institute.  Така например в първите дни на инвазията от 24 февруари анализаторите очакваха руските сили бързо да получат контрол над електромагнитния спектър.

„Но след почти десетилетие на репетиции в Източна Украйна“, продължава Кларк, „когато през февруари започна последната ескалация и инвазия, руските EW не се проявиха“.

Въпреки това, сега, когато руските войски контролират повече територия в Украйна и все повече прибягват до „обсадни тактики“ около украинските градове, EW започват да влизат в действие. Например се съобщава, че руските войски са успели да заглушат радарните комуникации на украински дронове, като им попречат да идентифицират ефективно руските артилерийски батареи. Междувременно техниките за прихващане позволяват на руските сили да локализират и се прицелват в украинската артилерия, използвайки значителното си числено предимство по отношение на огневата мощ.

В допълнение към мерките за заглушаване неофициалните хакерски усилия също играят роля в конфликта, включително редица антируски групи, действащи под прикритието на Anonymous.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още