IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна: Руски хакери са атакували електропреносната мрежа на страната

Атаката не е постигнала съществен пробив

10:16 | 13.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Руски военни хакери са се опитали да атакуват, но не са успели да пробият украинската енергийна инфраструктура миналата седмица, обявиха правителството на Украйна и голяма компания за киберсигурност, пише CNBC.

Атаката е имала за цел да проникне в компютри, свързани с множество подстанции, след което да изтрие всички файлове, което би спряло инфраструктурата, сочи съобщение на Украйна, свързано с инцидента.   

ESET, базирана в Словакия компания за киберсигурност, която работи по това да помогне за подсигуряване на украинската инфраструктура, заяви, че атаката е била проведена от същото подразделение на руското военно разузнаване – ГРУ – което преди това е извършвало успешно подобни нападения през 2014 и 2015 г. И при двата случая част от жителите на Киев временно са останали без ток. Новата атака е била планирана от поне две седмици, твърди ESET.

Откакто Русия започна инвазията си през февруари, Украйна не е била засегната от атаки, които да са толкова видимо разрушителни, колкото предишните хаквания на киевски енергийни компании. Но Украйна е изправена пред множество т.нар. атаки „чистачи“, включително такива, които се насочени към компютри на правителството, финансовите институции и доставчиците на интернет. Тези атаки са имали за цел масово изтриване на файлове от хакнатите компютри.

Виктор Жора, висш служител в украинската киберсигурност, каза на пресконференция, проведена в Zoom, че зловредният софтуер е проникнал успешно в някои компютри в енергийния сектор на Украйна и е причинил смущения в едно от съоръженията. Но той е бил отстранен бързо и нито един клиент не е останал без захранване, казва той.

Ефективната защита е дело на екип от експерти по информационни технологии, украинските служби, ESET и Microsoft, която също помага за защита на Украйна от хакери, казва Жора.

Той отказва да разкрие кой е доставчикът, който е атакуван, както и в кой район се намира той, но твърди, че компанията предоставя електричество на място, където живеят милиони хора.

Кайрън Мартин, бивш ръководител на британския Национален център за киберсигурност, коментира, че атаката е съответствала на по-ранни руски опити за хакерски атаки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още