IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФБР: Руски хакери сканират системите на американски енергийни компании

Бюрото предупреждава, че това са ранни стъпки към евентуални кибератаки

08:24 | 30.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Руски хакери сканират системите на енергийни компании и друга ключова инфраструктура в Съединените щати, а спонсорирани от Русия хакерски атаки представляват „текуща“ заплаха за американската национална сигурност, коментира представител на ФБР пред властите в САЩ, предава Ройтерс.

„Заплахата от Русия в криминален смисъл, в мисъла на националната държава, е много, много реална и актуална“, коментира Брайън Ворндран, помощник-директор в киберотдела на ФБР, по време на изслушване пред комисията в Камарата на представителите на САЩ.

През седмиците след непровокираната атака срещу Украйна Белият дом и Министерството на правосъдието предупреждаваха американски компании за наличието на сигнали за разунаване, което предполага, че Русия предприема ранни стъпки към евентуално започване на кибератаки.

Ворндран коментира пред комисията, че случаите на сканиране на мрежи на американския енергиен сектор от страна на Русия са се увеличили напоследък. По думите му подобна дейност представлява „разузнавателна фаза“ от страна на Москва, така че да се опита да разбере каква е защитата на конкретната компания и дали има уязвимости, които могат да бъдат използвани.

„Това е изключително важна част от цялостните атаки“, отбелязва той, допълвайки, че Русия представлява „един от двата най-способни киберпротивници, пред които сме изправени в световен мащаб“ и е „страхотен враг“.

Миналата година, много преди Русия да атакува Украйна, американският президент Джо Байдън открито предупреди руския президент Владимир Путин, че определена ключова инфраструктура трябва да бъде извън обсега на кибератаките.

Това предупреждение се отнася за 16 различни вида инфраструктура – очевидна препратка към 16-те сектора, определени като съществени от Министерството на вътрешната сигурност на САЩ, включително телекомуникациите, здравеопазването, хранителния сектор и енергетиката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още