IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разделение в редиците на ръководените от Русия воюващи сили в Украйна

Украйна и Русия продължават да се обвиняват за обстрел над Запорожката АЕЦ. Киев заговори за санкции срещу "Росатом"

08:21 | 16.08.22 г. 7
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

За разделение в редиците на ръководените от Русия военни сили в Украйна съобщава Института за изследване на войната (ISW) в своя дневен обзор. Институцията съобщава, че военните от самопровъзгласилата се Луганска народна република отказват да воюват в Донецка народна република. На 3 юли беше окупирана Луганска област в нейните административни граници.

Видеа показват нежеланието на военните от ЛНР да продължават да воюват, което може да се окаже заплаха за Русия, която опитва да наеме още войници от окупираните територии, за да покрива загубите си.

Подобни настроения има и сред частите от самопровъзгласилата се Донецка народна република - те с нежелание се включват в бойните действия в Луганска, Харковска и Херсонска област. Още в края на май военни от пехотата на ДНР протестираха, когато бяха предислоцирани от Мариупол в Луганска област, а в началото на юни имаше подобни критики, когато военни бяха насочени към фронтовата линия на Херсон.

 Според ISW това може да е сигнал, че тези паравоенни формирования не подкрепят плановете на Кремъл в Украйна.

През последните дни продължават операциите на руските военни около Сиверск и Бахмут. Руските части правят и ограничени нападения около Славянск, сочат данните на ISW. Анализаторите коментираха преди дни, че Русия се съредоточава в източните райони на Украйна.

Украинските военни съобщават за продължаващи обстрели и над Харков. Населените места около Бахмут, Соледар, Белогоровка, Константиновка и други в Донецка област, се обстрелват с танкове и артилерия.

По данни на оперативно командване "Юг" руските военни кораби се изтеглят от бреговете край Крим и се насочват към Новоросийск. На пост са останали само два морски съда с 16 ракети "Калибър". Преди дни взривове разрушиха инфраструктура на едно от военните летища на полуострова - Саки. На този етап версията на Русия за инцидента е нарушение на правилата за пожарна безопасност. Украйна също не потвърждава нанесени удари, но ако украинските военни има причастност към взривовете, това означава, че страната има по-далекобойно оръжие,  отколкото се смяташе досега.

Анализатори предупреждават за готвени масови удари от територията на Беларус. По данни на проекта "Беларуски Гаюн", публикувани в канала им  в Telegram, на летището в Зябровка са разположени множество системи за противовъздушна отбрана С400 и са изградени складове с боеприпаси за тях.

В окупираните територии продължава и активната работа за присъединяването им към територията на Русия - подготвят се референдуми, пускат се руски телевизионни канали в окупираните територии и т.н.

Заплахата Запорожка АЕЦ

Украйна и Русия продължават да се обвиняват за обстрел над Запорожката АЕЦ. В своето вечерно обръщение украинският президент Володимир Зеленски заяви, че под прикритието на централата руските военни обстрелват околните населени места и складират оръжие и боеприпаси на нейна територия. Той призова за нови санкции срещу Русия, включително и за ядрения холдинг "Росатом", който на този етап остава встрани от западните ограничения.

"Всеки ядрен инцидент в Запорожката АЕЦ може да засегне страните от ЕС, Турция, Груция и други по-отдалечени региони. Всичко зависи само от посоката и силата на вятъра", заяви Зеленски и допълни, че международната общност оказва натиск на Русия да се изтегли от централата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
До: bertram: Ето ги част от жителите на ДНР - https://espreso.tv/article/2014/08/11/pro_rashystiv_antyfashystiv_na_donbasi
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 4
data
преди 1 година
В някакъв момент командирите могат много разумно да посочат на своите началници, че те имат и много други задължения освен Украйна. От това, което чета, руските командири наистина не разбират защо са в Украйна, а руските войници не се отличават с висока мотивация. Прихванатите телефонни разговори свидетелстват за сила, която е щастлива да граби, но не и да настъпва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
mr. Yoda
преди 1 година
On many long journeys have I gone. And waited, too, for others to return from journeys of their own. Some return; some are broken; some come back so different only their names remain. (-Yoda-) На много дълги пътувания съм ходил. И също чакаха другите да се върнат от собствените си пътувания. Някои се връщат; някои са счупени; някои се връщат толкова различни, само имената им остават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 8
Импeраторът
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРССАбсурдно. Мисля, че трябва да отвориш тълковния речник и да прочетеш дефиницията на думата "кражба". Но ако може да не е някое руско издание, понеже там думата "освобождение" има някакво извратена дефиниция - убивай, разрушавай, кради и изнасилвай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 11
Р?мператоръ
преди 1 година
Инвесторът - кражбата на профилът ми е символ на пълното ви безcилие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 12
Импeраторът
преди 1 година
Нормално е да не искат да воюват. Първо, някои от тях са "мобилизирани на сила". Второ - не са им плащали заплати от много време (чакат ги да си заминат и ги пращат на най-неприятните места). Трето, когато се предадат на украинците сили, руснаците не желаят да участват в размените на пленници, защото са им по-важни войниците от частната армия. Четвърто, оказа, се че руските власти не изплащат обещетенията за всички загинали от територията на федерацията, а какво остава да изплащат за тях...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 14
bertram
преди 1 година
крайно време е жителите на ЛНР и ДНР да се усетят, че ги ползват за пушечно месо и само шефовете им ще намажат по нещо от кремълския режим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още