IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран учи Русия да преодолява западните санкции

Западът не е в състояние да преодолее прикритията, които Техеран използва, за да си набави приходи от петрол

08:17 | 14.11.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: ЕРА/БГНЕС
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Иран се готви да предаде на Кремъл чертежите на най-ефективното си оръжие срещу Запада: подземната финансова мрежа, на която разчита, за да заобикаля санкциите. В продължение на години Ислямската република осуетява американските усилия да я изолира и да лиши икономиката ѝ от средства, като изгражда паралелна вселена от подставени лица и чуждестранни банки - включително големи финансови институции, базирани в Европа и САЩ - които иранските компании използват, за да избягват международния контрол и да извършват стопанска дейност в чужбина, пише в свой цитиран от БГНЕС анализ Politico. 

Русия е изправена пред нарастваща международна изолация заради войната в Украйна, a Иран, който вече предоставя на Москва оръжия, предложи да сподели опита си в изкуството на избягване на санкциите, твърдят западни дипломати. Поредица от неотдавнашни срещи между висши руски и ирански служители, включително ръководителя на иранската централна банка Али Салехабади и заместник-министъра на икономиката Али Фекри, са свързани с полагането на основите на това сътрудничество, твърдят дипломатите.

Ако Москва успее да копира иранската система, тя може да се надява да смекчи въздействието на много от санкциите, с които се сблъсква, особено в петролния и газовия сектор, който е гръбнакът на икономиката на страната. Подобна система би дала на руския президент Владимир Путин много повече гъвкавост - и време - да продължи да води войната си срещу Украйна, като поддържа приходите от петрол.

„Всеки, който се интересува от промяна на руското съзнание, трябва да разбере, че парализирането на руско-иранските финансови възможности е от съществено значение", казва един от западните служители.

Дипломатите, които предупреждават за техниките за заобикаляне на санкциите, отбелязват също така, че западните банки, като германските Commerzbank и Deutsche Bank, както и Citigroup в САЩ, играят роля в подпомагането на Иран да продължи да трупа приходи от износ чрез нелегални транзакции. Рискът е, че същите западни банки - волно или неволно - могат да бъдат въвлечени от Русия в същия стил на търговия.

Транскаспийски другари

През лятото Техеран и Москва проведоха разговори за използването на Иран като задна врата за руския петрол, след като Техеран и световните сили се върнат към ядрената сделка. Съгласно нея Ислямската република ще ограничи атомната си програма в замяна на облекчаване на санкциите. Но на фона на бруталните репресии на иранския режим срещу протестиращи през последните седмици и нарастващия скептицизъм относно подновяването на споразумението във Вашингтон вероятността за пробив намаля.

Отношенията между Русия и Иран, които си сътрудничат в Сирия в подкрепа на режима на Башар Асад в гражданската война в страната, обаче се засилиха на други фронтове. Иран се превърна в основен доставчик на безпилотните самолети "камикадзе", които Русия използва в Украйна, например. Междувременно Техеран е поискал от Кремъл помощ за напредъка на ядрената си програма, съобщи миналата седмица CNN, позовавайки се на американското разузнаване.

Иран има десетилетия опит в намирането на начини за избягване на американските санкции, но постигна особени успехи от 2018 г. насам, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп се оттегли от ядреното споразумение и отново наложи ограничения. Тръмп твърдеше, че споразумението с Иран е недостатъчно, за да попречи на Техеран да създаде бомба. Европейските държави, начело с Германия и Франция, се противопоставиха на решението на САЩ, но бяха безсилни да го спрат.

Дори преди стъпката на Тръмп обаче европейските банки и компании не бяха склонни да възстановят отношенията си с Иран, защото много американски санкции оставаха в сила и повечето фирми оценяваха риска от правна опасност за САЩ като твърде висок.

Средството за защита на Иран беше да премине в нелегалност.

Прегледаните от Politico данни за скорошни транзакции между ирански разплащателни къщи и регистрирани в чужбина фиктивни компании, контролирани от режима, сочат, че обемът на транзакциите, заобикалящи санкциите, обработвани от мрежата, е поне десетки милиарди долари годишно. Данните, потвърдени от западни служители, подчертават степента, до която Иран е успял да заобиколи така наречената „кампания за максимален натиск", инициирана от Вашингтон през 2018 г.

„Това обяснява как Иран спечели кампанията за максимален натиск", заяви един от западните служители.

То може да обясни и защо Иран, въпреки значителните отстъпки от страна на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, се противопостави на повторното влизане в ядреното споразумение. Преговорите стигнаха до задънена улица още преди неотдавнашната вълна от протести в Иран.

Въпреки че американските санкции се отразиха негативно на икономическото производство на Иран, сенчестата финансова мрежа на Техеран гарантира, че икономиката продължава да работи, ако не на пълни обороти, то с темпо, което я поддържа в движение, като същевременно осигурява привилегиите на елита. Въпреки че инфлацията и безработицата в Иран са високи - фактори, които допринесоха за размириците - икономиката на страната напоследък показва признаци на живот, като само през последната финансова година е нараснала с повече от 4 % по данни на Световната банка.

Въпреки че износът на петрол от Иран е намалял приблизително наполовина до около 1 милион барела дневно, той успява да поддържа стабилна търговия в други области, като нефтохимията и металите. Миналата година външната търговия на Иран достигна най-високото си ниво, откакто САЩ възобновиха санкциите, и възлиза на около 100 млрд. долара. Въпреки спада в обема на петрола, страната напоследък се възползва от повишаването на цените, като приходите от износ през миналата година се увеличиха повече от два пъти до около 19 млрд. долара. Това, което стимулира възстановяването на иранския петрол, според Световната банка, е "непрекият износ за Китай".

Иранският петрол е привлекателен за Китай, най-вече защото е сравнително евтин. Незаконният характер на санкционирания ирански суров петрол означава, че той се продава с голяма отстъпка от пазарните цени.

Последна актуализация: 08:18 | 14.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Так, так, а Северна Корея научит нас как да не ядем. Все в жопу отива за нами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още