IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руснаци дърпат юздите на 31 хил. компании в ЕС

Те са активни предимно в сферата на недвижимите имоти, строителството и хотелиерството, във финансовия и енергийния сектор

09:47 | 28.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Photo by FLY:D on Unsplash
Снимка: Photo by FLY:D on Unsplash

Руски олигарси и други руски бизнесмени продължават да развиват активна дейност в Европа въпреки всички санкции, сочат данни на Европейската комисия. Според нов доклад за рисковете, свързани с прането на пари и финансирането на тероризма, в ЕС има почти 31 хил. компании, чиито действителни собственици са от Русия. Те са активни предимно в сферата на недвижимите имоти, строителството и хотелиерството, както и във финансовия и енергийния сектор.

Тези 31 хил. компании се контролират от руснаци, които по този начин са техните действителни собственици. Собствениците по гражданското право могат да бъдат и т. нар. дружества с пощенски кутии, което прикрива следите към Русия. Според доклада на ЕС най-малко 1400 компании имат собственици, срещу които наскоро са били наложени санкции. Конкретно това се отнася за 33 лица, предава DPA. 

Комисията настоява за прозрачност на руските активи. Това е необходимо, за да бъдат замразени някои от тях по силата на санкциите. Затова и ЕК призовава за по-добър обмен на информация и за „подходящо" разкриване и наблюдение на активите, които са скрити от данъчните власти. Създаването на фиктивни компании собственици все още е твърде лесно, смятат в ЕК. В резултат на това „стотици милиони евро в момента се прехвърлят чрез непрозрачни трансакции".


Фиктивните компании майки могат не само да помогнат на престъпниците да скрият произхода и дестинацията на средствата, но също така да прикрият истинския бенефициент на дадена сделка. ЕС предупреждава, че някои олигарси могат да прикрият собствеността си или контрола си върху дружества чрез посреднически дружества, регистрирани в трети държави, или чрез местни „номинални“ акционери.

След това парите се използват за лично обогатяване или за дестабилизиране на цели държави. „Ето защо разкриването на потоците от черни пари не само спомага за защитата на демокрацията и сигурността на гражданите на ЕС, но и за борбата с влиянието на автокрациите", заявява ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 28.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още