IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски следователи претърсват мегаяхтата на Алишер Усманов 

Подозират милиардера в укриване на данъци в страната и пране на пари 

15:00 | 27.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Огромната яхта по време на престоя си в Хамбург. Снимка:  EPA/FOCKE STRANGMANN
Огромната яхта по време на престоя си в Хамбург. Снимка: EPA/FOCKE STRANGMANN

Dilbar е дълга 155 метра и е една от най-големите мегаяхти в света. Този вторник сутринта тя стана сцена на безпрецедентно наказателно дело: по информация на SPIEGEL служители на специалната комисия „Украйна", съставена от следователи от Федералната криминална служба и данъчни инспектори от Северен Рейн-Вестфалия, претърсват луксозния кораб на руския олигарх и мултимилиардер Алишер Усманов. Главната прокуратура във Франкфурт на Майн съобщи, че в операцията участват 60 служители.

Целта на акцията е да се намерят допълнителни доказателства в производството срещу 69-годишния Усманов по подозрение в нарушаване на Закона за външната търговия и плащанията, пране на пари и укриване на данъци. Миналата седмица разследващите вече са претърсили вилите на Усманов в Тегернзее и са иззели документи.

Фактът, че властите предприемат наказателни действия срещу санкционирания от ЕС мултимилиардер, се дължи и на това, че германският закон за санкциите все още се оказва напълно неподходящ на практика. Данъчният закон е своеобразна помощна конструкция за достъп до активите на поне един олигарх в Германия.

Служителите на специалната комисия предполагат, че ще успеят да докажат, че Усманов, който е роден в Узбекистан, има жилище в Германия край езерото Тегернзее, а следователно и данъчни задължения. Според тях от 2014 г. насам той е укрил данъци в размер на поне 555 милиона евро в Германия. 

Говорител на Усманов категорично отхвърля обвиненията на следователите. Спореде него те са неоснователни, неверни и клеветнически. Предприемачът спазвал законите и е добросъвестен данъкоплатец, който е платил данъците си в Русия. Освен това той е един от най-щедрите филантропи в света, казва говорителят.

Състоянието на Алишер Усманов се оценява на 14 млрд. долара. ЕС го нарича „сламен човек" на руския деспот Владимир Путин. Усманов отхвърля и това. Според говорител успехът му се дължи единствено на предприемаческите му умения, а не на политическа близост. Въпреки това Путин е награждавал Усманов няколко пъти.

В миналото предприемачът е изплел едва ли не прозрачна мрежа от фирмени конструкции. В някои дружества като собственици са вписани негови роднини, например сестрите му, съпругата му, зет му. По този начин той винаги може официално да твърди, че активите не му принадлежат. 

Фирмите са толкова объркани, че едва ли някой може да ги прозре. Добър пример за това е яхтата Dilbar, кръстена на майката на Усманов и струваща около 600 милиона долара. Тя принадлежи на Navis Marine Limited, регистрирана на Кайманите, в която акции има Almenor Holdings Limited в Кипър.

Книжата на компанията се държат от Pomerol Capital SA в Швейцария - в доверително управление на The Sisters Trust, първоначално създаден от Усманов, но сега приписван на сестра му Гулбахор Исмаилова, което Усманов отрича.

Говорител заяви, че Гулбашор вече не е бенефициент на тръста. 

От месеци Dilbar стои на сух док в корабостроителницата на Lürssen в Хамбург, където се поддържаше, когато Русия нахлу в Украйна. След това властите не позволиха на кораба да напусне германски води заради санкциите срещу Усманов. Едва наскоро Dilbar бе преместена в Бремен. Според говорител на Федералната криминална служба тя е запорирана и следователно „вече не може да се продава, отдава под наем или обременява с тежести“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 27.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още