IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руснаци са използвали германска компания за контрабанда на технологии

Вашингтон обвинява арестуван в Германия руснак, че е използвал фирма, за да доставя щатски военни технологии за войната в Украйна

09:43 | 20.10.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Министерството на правосъдието на САЩ е разкрило мрежа, за която се твърди, че е снабдявала Русия с военни технологии от американски компании за агресивната ѝ война срещу Украйна.

В случая е замесено и германско дружество, базирано в Хамбург, което предполагаемите извършители са използвали като претекст за своите незаконни операции. Част от оборудването, доставено на Русия, е открито на бойните полета в Украйна, съобщи министерството във Вашингтон в сряда, цитирано от Bloomberg.

Петима мъже, чиито дела се гледат в Ню Йорк, са руски граждани. Един от тях е Юрий Орехов, управляващ директор на компанията Nord-Deutsche Industrieanlagenbau GmbH, която е вписана в германския търговски регистър под абревиатурата NDA. Орехов и Артем Ус, другият съсобственик на NDA, са сред петимата руски граждани и двама венецуелски търговци на петрол, обвинени в обвинителен акт, оповестен в сряда във федералния съд в Бруклин, Ню Йорк. Двамата са били арестувани в Германия и Италия в понеделник.

Според обвинителния акт много от незаконните сделки с петрол са били с руска алуминиева компания, контролирана от милиардер-олигарх, за когото Орехов преди това е работил като мениджър по снабдяването. Запознат с въпроса твърди, че компанията е "Русал", която сега е част от EN+ Group International, в която Олег Дерипаска е най-големият акционер. 

Задържаните са обвинени в придобиване на военни технологии от американски компании и последващо изпиране на милиони долари за богати руски бизнесмени и юридически лица, обект на санкциите. Наред с други неща, мъжете са обвинени в получаване на полупроводници и микропроцесори от САЩ. Технологиите могат да бъдат използвани в изтребители, балистични и хиперзвукови ракетни системи, интелигентни боеприпаси и други военни приложения, пояснява от своя страна Министерството на финансите.

„Както се твърди, обвиняемите са били престъпни помагачи на олигарси, организирали сложна схема за незаконно придобиване на американски военни технологии и санкциониран от Венецуела петрол чрез безброй трансакции, включващи фиктивни компании и криптовалута", казва прокурорът на Бруклин Брин Пийс. „Усилията им подкопават сигурността, икономическата стабилност и върховенството на закона по света“. 

Твърди се, че Орехов и Ус са използвали NDA и за контрабанда на стотици милиони барела петрол от Венецуела за руски и китайски купувачи, включително „Русал" и най-големия в света конгломерат за преработка на петрол, газ и нефтохимически продукти със седалище в Пекин. Предполага се, че двамата венецуелци, обвинени по делото, са посредничили при сделките за петрол между NDA и Petróleos de Venezuela SA, държавната петролна компания, като са използвали подставени дружества, за да прикрият трансакциите. 

През 2019 г. венецуелският петрол беше обект на санкции от страна на САЩ, които забраниха покупката му от много американски и европейски рафинерии. Венецуела реагира, като увеличи продажбите за Китай, но правителството на президента Николас Мадуро се изправи пред предизвикателството да избегне евентуална конфискация от страна на САЩ по време на 50-дневните пътувания на танкерите до Азия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 20.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
Кой друг ако не корумпираните шваби....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още