IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски олигарх иска да „купи“ излизане от санкциите срещу 1 млрд. долара за Украйна

Изправен пред замразени активи и включване в черен списък, Михаил Фридман иска да сключи собствена сделка със Запада

09:52 | 09.09.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фридман (в средата). Снимка: Bloomberg LP
Фридман (в средата). Снимка: Bloomberg LP

Руският бизнесмен Михаил Фридман предлага да прехвърли 1 млрд. долара от личното си богатство в украинска банка, на която е съосновател - предложение, което според запознати има за цел да убеди Обединеното кралство да отмени санкциите срещу него, пише The Wall Street Journal. 

Според американски представители предложението на Фридман е едно от няколко, които ръководители на предприятия, банки и компании, включени в черния списък, тихомълком отправят към западните власти, докато тези държави провеждат кампания за икономическо осакатяване на Русия в отговор на войната в Украйна.

Пред WSJ Фридман отрече да е отправял предложение към Украйна.

„Обединеното кралство не одобрява каквото и да е избягване на санкции", заяви британското външно министерство.

През март, след инвазията на Русия в Украйна, западните съюзници наложиха санкции на руски олигарси и политически съюзници на руския президент Владимир Путин. Сред лицата, към които се насочиха Европейският съюз и Обединеното кралство, бяха Фридман, който притежава контролния пакет акции в „Алфа банк“, и неговите бизнес партньори Пьотър Авен и Герман Хан.

Авен и Хан отказват коментар.

Въпреки че нито един от тях не е санкциониран от САЩ и те настояват, че нямат влияние върху правителството в Москва или върху изпълнението на войната в Украйна. „Алфа банк“, една от най-големите частни финансови институции в Русия, е включена в черния списък на Министерството на финансите на САЩ.

Войната в Украйна наруши равновесието, което Фридман, роден в Украйна по времето на Съветския съюз, от десетилетия умело поддържа между западните и руските си бизнес интереси.

От март насам активите му в Обединеното кралство са замразени, а компаниите и инвеститорите прекъсват връзките си с него, за да избегнат санкции.

„Алфа Банк“ в Украйна предложи на официалните лица в Киев да бъде разрешено на Фридман да прехвърли 1 млрд. долара от личното си богатство в банката, заяви Роман Шпек, председател на надзорния съвет на финансовата институция. Тези пари ще бъдат използвани за финансиране на важни проекти в Украйна, свързани с инфраструктурата, здравеопазването, продоволствената и енергийната сигурност, каза той.

„Банката би искала, като една от най-големите частни банки в Украйна, системни банки, да бъде активен участник във възстановяването на украинската икономика след войната", каза Шпек, бивш украински министър на икономиката.

Той добави, че „Алфа Банк Украйна“ е изпратила предложението си до Националната банка на Украйна през юни. Говорител на Националната банка на Украйна, централната банка на страната, която контролира финансовия сектор и би трябвало да одобри подобно прехвърляне, не коментира темата. Шпек отрече, че предложеното прехвърляне има за цел да осигури облекчаване на санкциите.

„За нас това е наистина важен икономически проект и бихме искали да избегнем всякакви спекулации, че Фридман и неговите партньори биха искали да инвестират 1 млрд. долара в Украйна, за да получат нещо в друга държава", каза Шпек. „Не виждам това като някаква спекулация или игра, която в бъдеще може да помогне за избягване или отмяна на санкциите. Това е напълно различен въпрос“. 

Фридман ще се нуждае от специално разрешение от ЕС, за да има достъп и да превежда пари от сметките си там в Украйна. Миналата седмица „Алфа Банк Украйна“ подаде петиция до Съвета на Европа от негово име, каза Шпек.

Говорител на Съвета на Европа не е отговорил на молбата за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
До: andy и ако все още не вярваш то просто прочети им творчеството и какво казват за руските бандюги още тогава преди 150 години ! Имаш история ако си българин то я учи и вземай поука !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
До: andy: Ако енергетиката ни не беше 95% зависима от русия бих ти дал плюс. Уви не е по ред причини. русия ни "забрани" да копаме собствен газ в Етрополе, ядреното гориво е руско, газа до скоро беше над 90% руски, петрола (лукойл) още е руски. Така,че тези опорки за американските господари са много много изтъркани. Други са господарите още от "освобождението" и затова ни предупреждаваше и ЛЕВСКИ и БОТЕВ и РАКОВСКИ ... Така ,че колкото по скоро разкараме руския "господар" толкова по добре !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 6
andy
преди 1 година
До: khao Вдлъбнат дупедавци да несе обаждат. Дръжте се за палците и не мърдайте, че разваляте кефа на белия сахиб! ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 4
khao
преди 1 година
До: andy с тоя коментар какво се опитваш да ни докажеш, че сиии *** на възраждане ? :):) ама ние си те знаем, копейюик!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 12
andy
преди 1 година
Европа се простреля смъртоносно в главата в името на Слава Украiнi! Сега ще усетят най-силната криза след WWII. За нас не мисля. Ние сме в криза вече 33 години и сме свикнали. Всичко това в резултат на американослугинажа. Хамерика е единствената печеливша от случващото се на нашия континент. Създодоха проблем и сега си продават скъпия и иначе нерентабилен газ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Ой, етого олигарха знает ли что наше джудже сказало - санкции полезни! Ета информация появится по наших телеканали и патом наши пропагандони да обясняют как так ето случилось?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още