IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС констатира, че санкциите срещу Русия са пощадили собствените му икономики

Блокът е одобрил повече от 150 национални мерки за смекчаване на шока от руската инвазия, възлизащи на  525,5 млрд. евро

09:00 | 09.12.22 г. 23
Автор - снимка
Създател
Жена минава покрай унгарски правителствени билбордове, на които пише: „Санкциите на Брюксел ни унищожават“, изобразявайки санкциите като бомби. Снимка: Janos Kummer/Getty Images
Жена минава покрай унгарски правителствени билбордове, на които пише: „Санкциите на Брюксел ни унищожават“, изобразявайки санкциите като бомби. Снимка: Janos Kummer/Getty Images

Според изготвена от Европейската комисия оценка въздействието на санкциите на Европейския съюз върху собствената му икономика досега се е ограничило до няколко конкретни сектора.

Ограничителните мерки са предизвикали проблеми с доставките в сектори като дърводобива и благородните метали, но по-широките смущения са се дължали най-вече на тенденциите на световния пазар, войната на Русия в Украйна и ответните мерки на самата Москва, предава Bloomberg, позовавайки се на лице, запознато с анализа. 

Оценката на въздействието, която беше поискана от държавите членки, е публикувана в момент, в който държавите от ЕС обсъждат предложения за девети пакет от санкции, които ще бъдат насочени срещу достъпа на Русия до безпилотни летателни апарати и ще наложат допълнителни ограничения върху инвестициите, банките и износа на технологии.

Блокът се опитва да адаптира санкциите си така, че да наказва повече Москва, отколкото собствените си държави членки. Унгария, която се противопостави на някои от усилията на ЕС да наложи санкции на конкретни цели, обвини санкциите на блока за икономическите си затруднения, но анализът показва, че критиките са преувеличени. 

525,5 млрд. евро 
е стойността на над 150 национални мерки за смекчаване на шока от руската инвазия срещу Украйна.

Към края на ноември ЕС е одобрил повече от 150 национални мерки за смекчаване на шока от руската инвазия срещу Украйна като част от временната кризисна рамка, която позволява гъвкавост в рамките на правилата за държавна помощ, твърди източникът, пожелал анонимност, тъй като документът не е публикуван публично. Според оценката мерките възлизат на 525,5 млрд. евро.

ЕС се опитва да изясни или дори да промени санкциите си, за да се увери, че те няма да засегнат износа на храни от Русия или да ограничат твърде силно продажбите на петрол.

Преди инвазията на Русия се очакваше икономиката на ЕС да се разшири значително, като до голяма степен се върне към нивата на производство отпреди пандемията. Вместо това войната доведе до по-високи цени и прекъсвания на веригата за доставки и постави под напрежение публичните финанси, тъй като правителствата се опитват да смекчат въздействието на нарастващите разходи за енергия.

Ръстът на цените на енергията беше особено силен в ЕС в сравнение със САЩ и Япония, като постави предизвикателства пред конкурентоспособността и доведе до намаляване на производството в няколко завода. Според оценката мерките, въведени от държавите членки за ограничаване на въздействието на високите цени на енергията върху домакинствата и дружествата, се очаква да доведат до нетни бюджетни разходи в размер на 0,9% от брутния вътрешен продукт на ЕС през 2022 г.

След политическия натиск за постепенно намаляване на зависимостта на Европа от Русия и забраната за нейния морски суров петрол вносът на газ и петрол от Москва е намалял значително и в момента възлиза на около една трета от нивата, наблюдавани в началото на годината, се посочва в оценката. Преходният период за забрана на морския петрол, както и изключенията за суров петрол, доставян по тръбопроводи, са позволили на пазарните участници да осигурят достатъчно алтернативи за момента, да се справят с инфраструктурните затруднения и да модернизират рафинериите.

Според оценката обаче продължаващи смущения в доставките на руски газ могат да влошат перспективите за инфлацията и икономическата активност. Доставките по няколко маршрута вече бяха прекъснати.

Въпреки че през първата половина на тази година БВП на ЕС нарасна, годишната инфлация в блока достигна 11,5% през октомври, а растежът в целия блок е неравномерен, като в някои страни той е нисък или отрицателен. Потребителското доверие е рекордно ниско и според източника не може да се изключи рецесия.

9%
е делът на руския внос в ЕС от общия спрямо 45% преди войната.

Ограниченията за износа за ЕС са разработени така, че да сведат до минимум въздействието върху веригите за доставки. Вносът от Русия е спаднал до около 9% от общата входяща търговия от 40%-45% преди войната, като ключовият внос е заменен от страни като Турция, Бразилия, Южна Корея и Индия.

Въпреки това забраната за внос на дървесина е допринесла за повишаване на цените и все още има някои проблеми с доставките на шперплат и дъб, се посочва в оценката.

При някои продукти недостигът се дължи по-скоро на войната и мерките, предприети от Москва, отколкото на санкциите. Вносът на редки газове, като неон и ксенон, които са необходими за производството на дървени стърготини, се е сринал.

Досега ударите по критични суровини, които не са обект на санкции, са били в до голяма степен избегнати. Оценката показва, че вносът на алуминий, никел и титан се е увеличил, а на паладий и мед леко е намалял. 

Според анализа една от уязвимите страни, които войната в Украйна разкри, е зависимостта на ЕС от руските железници и коридори за товарни превози с Китай. Проблемът вероятно ще се отрази на транспортните разходи и се прибавя към предизвикателствата при въздушния превоз на товари, както и към трудностите при превоза на товари в предимно китайски пристанища.

Цените на няколко позиции хранителни и селскостопански продукти, които се повишаваха преди войната, започнаха да спадат отчасти благодарение на Черноморската инициатива за зърно и създаването на т.нар. пътища на солидарността, става ясно от оценката.

Последна актуализация: 09:04 | 09.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 3
doba
преди 3 месеца
До: khao, както и да е, изместихме темата. А тя е, че ЕС влезе в конфликт с РФ(за радост на хАмерика, Китай и чаршафите). И сега ние ще теглим(с години), а те ще кешират. Айде честито!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 3
doba
преди 3 месеца
'моята заплата стана двойна за същия период... и сега яак ще я вдигнат!' - дай Боже всекиму :) Догодина - тройна :) Ама като и хлябът/сиренето/рибата се вдигат с толкова, сметни си келепира :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 3 месеца
До: doba примерно кажи... Извинявайте че се опитах пак да ви излъжа отново, ние сме *** и така правим! Иначе викаш, не вярваш на статистиката, ама не вярваш избирателно... да Запоследните две години цените скочиха с 40-50%, а моята заплата стана двойна за същия период... и сега яак ще я вдигнат! ... екстра си е икономиката на ЕС, ние непрекъснато търсим нови хора... това ни е проблема, а не липсата на работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 3
doba
преди 3 месеца
До: khao, какво да ти кажа, приятел. Аз на очите си вярвам, не на статистиката. Палиш колата и за няколко часа си там. Не е на другия край на света, пускат и с БГ лична карта. Нашият лев върви там, сменят го/плащаш с него навсякъде... А, може да погледнеш и статистиката - примерно колко е струвал(в БГ) един хляб/кг сирене, риба и т.н. преди 2г и колко сега :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 3 месеца
До: doba а що Гугъл ми казва че мъжете в турция се пенсионират на 60, а жените на 58? ... та не че нещо, ама вдяваш ли разликата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 3 месеца
До: doba даааа, ше зема да ти повярвам на теб, а не на статистиката и на реалноста... хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 4
doba
преди 3 месеца
До: khao, цените са леко повишени в Турция,(спрямо техните заплати/пенции) не като в БГ в пъти :) А, и още нещо - там мъжете се пенционират на 52г, а жените - на 40г :) Не че нещо, АМА... Вдяваш ли нек'ва разлика ?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 3 месеца
До: doba ае ново двайсе в полето на булшитаа... и ква файда от това развитие? Ти влизал ли си в туски магазин, цените 5-6торни от преди 2 години!... резултата от развитието им!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 5
doba
преди 3 месеца
До: khao, преди месец бях в Турция. Крачат напред с големи стъпки, това видях. Навсякъде млади хора, работят, строят. Инфраструктура - магистрали, мостове... Индустрия - комините пушат, фабриките бълват продукция. Докато в БГ - главно старчоци останахме. Е, има тук-там и младежи(много от тях по... ***). НО - Турция се развива, а ние?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 3 месеца
До: doba не че има нещо общо между двете ти изказвания, но в опит да проследя логиката ти... демек у турция цените не са мръднали, щото не са в ЕС и не са наложили санкции на късия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още