IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските десни празнуват завръщането на „Търговеца на смъртта" 

Известният търговец на оръжие Виктор Бут се завръща в Русия в замяна на американската баскетболистка Бритни Грийнър 

13:16 | 09.12.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/YURI KOCHETKOV/STRINGER
Снимка: EPA/YURI KOCHETKOV/STRINGER

В Москва националистическите кръгове приветстват завръщането на Виктор Бут, „търговеца на смъртта". Търговецът на оръжие, който бе в затвора в САЩ, беше разменен в четвъртък за американската баскетболистка Бритни Грийнър, която излежаваше присъда в Русия за притежание на наркотици.

Спортистката беше хваната с малко количество патрони за вайп и хашиш на московското летище Шереметиево по-рано тази година и осъдена на девет години затвор в процес, критикуван като политически мотивиран, коментира в свой обзор германският икономически всекидневник Handelsblatt. 

Въпреки огромното напрежение след войната в Украйна Вашингтон и Москва се споразумяха за сензационната размяна на затворници. Грийнър и Бат бяха откарани в Обединените арабски емирства, където на летището в Абу Даби се състоя размяната на затворници.

Руският комисар по правата на човека Татяна Москалкова подчерта, че президентът Владимир Путин лично е подкрепил освобождаването на Бут. Сделката се отчита особено в десните кръгове в Русия: „Размяната била повече от изгодна: ако руските власти все още предлагаха през 2019 г. да вземат 15 американци за връщането му, сега процесът се състоя по формулата 1 към 1", пише в четвъртък военният блог „Рибар", който е близък до руското министерство на отбраната. Освен това Москва не е трябвало да освобождава ценен шпионин или наемник, а само „обикновен баскетболист“. 

А междувременно бившият президент на САЩ Доналд Тръмп нарече сензационната размяна на затворници между Русия и САЩ „непатриотичен срам". „Защо бившият морски пехотинец Пол Уилън не беше включен в тази напълно едностранна сделка?", попита Тръмп в публикация в социалната мрежа Truth Social, на която е съосновател. 

Преди три седмици Тръмп заяви, че иска да се кандидатира отново за президент от Републиканската партия. Сега той се възмущава от факта, че баскетболист е бил разменен за търговец на оръжие. 76-годишният политик се нахвърли срещу Грийнър в публикацията си. Откритата лесбийка е подложена на постоянни атаки от страна на десницата в САЩ.

Горещата привърженичка на Тръмп и член на Камарата на представителите Марджъри Тейлър Грийн пише, че размяната на пленници е причина за  възможен импийчмънт на президента на САЩ Джо Байдън.  

След критиките на американските републиканци, които смятат, че американецът Пол Уилън, който все още е в руски затвор, е изоставен, правителството във Вашингтон оправда действията си. „Не ставаше въпрос за това, че трябва да избираме между Бритни Грийнър и Пол Уилън", заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс пред CNN. Става дума за освобождаването на един затворник, а не на нито един. 

Руснаците са блокирали предложенията на САЩ за освобождаване на Уилън. Бившият военнослужещ от военноморските сили беше арестуван в Русия през 2018 г. и осъден за предполагаем шпионаж.

„Имаме послание за Пол Уилън. Това е послание, което му предадохме неотдавна и отново днес. Запазете вярата си, ние ще дойдем за Вас“, каза Прайс. По-рано Уилън изрази разочарованието си. Президентът на САЩ Джо Байдън и екипът му сега трябвало да обмислят какво е достатъчно ценно за руснаците, за да осигурят освобождаването му, каза Уилън пред CNN. „И честно казано, кой знае как ще се върна при тези условия. Или дали изобщо ще се върна". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 09.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Виж как сте си лика-прилика по образование със сайта - някой много обрязован като теб е решил, че научният термин *приматт* (с едно Т) е нещо нецензурно. А никой не обръща внимание и не цензурира безобразните просстотии и мръссотии, с които изобилстват коментарите ти. Нещо повече - очевидно си емблематичен и специално толериран от администрацията като стилоопределящ за медията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Ето сега ти първо прочети за партията на Меркел, а след това си изяж и оближи всичко, което си написал по-долу, заедно с дъвката. И не се засягай, като ти казвам, че си ***. Това не е обида, а антропологична класификация, в която се вместваш. Довери се на дауката. И на Уикипедия: *https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Християндемократически_съюз
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Tikva007 Глуупак, вместо да си правиш дъвка с оная ми работа... отговори конкретно! От къде на къде реши че тези партии са такива... понеже в Германия на меркел партията се казва така... а тя НЕ Е консервативна и ти реши някак си да го натамъниш към прясно измисления термин.... верно е че не става с лапане на руски тресчотки, а с четене!... Та чети повече, пиши по малко лъжи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: khao: За най-традиционни изразители на десните, консервативни политически възгледи за устройство на обществото се приемат християнските партии - християндемократически, християнлиберални, християнсоциални, а техни симпатизанти споделят въпросните десни, консервативни, християнски ценности или убеждения. Само с пазаруване и ядене не става, Забчо. Иска и акъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: khao: В общи линии, в основния екип от щатни троллове тук, ти си най-неграмотният и най-скромен като култура и интелект екземпляр. Но, за да не съм само аз облагодетелстван от контактите с вас, защото ви ползвам за лабораторен материал, но да има и някаква полза за вас, често ви обяснявам бавно и търпеливо някои основни положения. И сега ще го направя:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 8
khao
преди 1 година
До: Tikva007 няма такова нещо като "десни християнски убеждения" . Това е един от основните признаци по които може да разпознаете манипулатор и лъжец...Вкарва измислени термини ,зада може да защити измислената си теза!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
Tikva007
преди 1 година
Руските десни празнуват освобождаването на търговец на оръжие, американските леви си празнуват освобождаването на една леззбийка. Всеки с ценностите си. Е, американските десни са малко сърдити, но вече свикват с мисълта, че времето им безвъзвратно отминава. Светът, или поне евроатлантическата му част, олевява с такива темпове, че споделянето на десни християнски убеждения неусетно еволюира от неблагоприлично, до открито заклеймявано като опасно и дори до опити да бъде преследвано от закона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още