IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Блинкен поиска от Кремъл да приеме предложението за размяна на затворници

Доставките на оръжие от САЩ и НАТО за Украйна само удължават агонията на режима в Киев, заяви Лавров

22:18 | 29.07.22 г. 5
<p>
	Американският държавен секретар Антъни Блинкен.&nbsp;<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Американският държавен секретар Антъни Блинкен. Снимка: EPA/БГНЕС

Американският държавен секретар Антъни Блинкен заяви, че е провел телефонен разговор с руския външен министър Сергей Лавров и е призовал Кремъл да приеме „същественото предложение“, което Вашингтон е отправил, за да осигури освобождаването на двама американци, задържани в Русия, предава Ройтерс.

В първия си подобен разговор от началото на руското нашествие в Украйна на 24 февруари двете страни изглежда са останали на съществуващите си позиции, става ясно от стенограмата на разговора от Блинкен и руското външно министерство.

„Имахме откровен и директен разговор“, каза Блинкен на пресконференция в Държавния департамент. „Призовах Кремъл да приеме същественото предложение, което отправихме, за освобождаването на Пол Уелан и Бритни Грайнър“, допълни той.

Лавров е предложил на Блинкен двете страни да се върнат към тиха дипломация по въпроса с размяната на затворници.

„Относно възможната размяна на задържани руски и американски граждани руската страна категорично предложи връщане към практиката на уреждането на въпроса по професионален начин и с използването на „тиха дипломация“ вместо хвърлянето на спекулативна информация“, съобщи руското външно министерство в комюнике.

Тази седмица САЩ съобщиха, че са отправили предложение на Русия преди няколко седмици да гарантира освобождаването на баскетболистката Бритни Грайнър и на бившия американски пехотинец Пол Уелан, но не разкриха какво са предложили.

Запознат със ситуацията източник заяви, че Вашингтон иска да размени в рамките на сделката руския трафикант на оръжия Виктор Бут, който излежава 25-годишна присъда в затвор в САЩ.

Семейства на задържани в чужбина американци, много от които се намират в някои от най-враждебно настроените срещу САЩ страни, засилват натиска върху американския президент Джо Байдън, като последният такъв пример е с двукратната златна олимпийска медалистка Грайнър, която беше арестувана по обвинения в наркотрафик на летище в Москва на 17 февруари и може да получи до десет години затвор.

Лавров каза на пресконференция, че разговори за размяна на затворници се провеждат от срещата на върха в Женева миналата година, на която президентът Владимир Путин и Байдън се договориха да номинират представители на страните им, които да се занимаят с въпроса.

Блинкен каза, че е подчертал пред Лавров и че светът очаква Русия да изпълни ангажиментите си по сделката с Украйна в Турция за възобновяване на износа на зърно и изкуствени торове, който е блокиран от войната, задълбочаваща световната продоволствена криза.

Лавров е заявил пред Блинкен, че американските санкции усложняват световната продоволствена ситуация.

Американският външен министър е предупредил Лавров страната му да не изпълнява плановете си за анексиране на части от Украйна. „Светът няма да признае анексирания. Ще наложим допълнителни значителни санкции на Русия, ако тя осъществи плановете си“, е заявил Блинкен.

Лавров е отговорил, че Русия ще изпълни целите на „специалната си военна операция“ в Украйна, термина, който Москва използва за нашествието си в страната. Руският външен министър е изтъкнал още, че „продължаващите доставки на оръжия от САЩ и НАТО за въоръжените сили на Укрйна… само удължават агонията на режима в Киев, като продължават конфликта и увеличават жертвите“, съобщи руското външно министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
Petar2015
преди 1 година
Тук няма новина. Две кучета си лаят. Върнете се към истинските новини, а не тип сапунен сериал - кой с кого говорил по телефона, пък с какъв тон го казал, пък как го погледнал, пък с кого закусил после...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
Pyramid
преди 1 година
Че стиска ли му? Както се изрази наскоро един определен световен авторитет, Блинкен не блести с интелект, а е обикновен, посредствен чиновник, неспособен на повече, отколкото му наредят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Борката
преди 1 година
Раздава го както повечето на запад - правя всичко за пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
ing5rov
преди 1 година
Блинкен като какъв го раздава ... не си спомням да е обявявал война на Русия , хеле па да е воювал с нея ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Борката
преди 1 година
Блинкен да прави като вятъра. Я малко лукавство, което тук не намира място: Заместитель председателя правления Газпрома Виталий Маркелов в эфире Россия 24 сообщил, что Siemens устранил не более четверти выявленных неисправностей на турбинах Северного потока. И още: МО России: украинское судно подорвалось на дрейфующей мине ВСУ в устье Дуная. А, тия мини не ли хохлите ги слагаха?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още