IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отоплението в Киев е възстановено, Шойгу посети военни на фронтовата линия в Украйна

Не е ясно кога Сергей Шойгу е посетил военнослужещите и дали е влязъл в Украйна

11:27 | 18.12.22 г. 17
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Отоплението в Киев е напълно възстановено след последните руски бомбардировки, които бяха насочени срещу водната и електрическата инфраструктура, съобщи кметът на украинската столица Виталий Кличко, цитиран от Ройтерс.

„Градът възстановява всички услуги след последните бомбардировки“, написа Кличко в приложението за съобщения Телеграм.

„По-конкретно системата за доставка на отопление в столицата е напълно възстановена. Всички източници за доставка на отопление работят нормално“, допълни той.

Украински представители съобщиха, че Русия е изстреляла над 70 ракети в петък при един от най-тежките обстрели от началото на нашествието на Москва на 24 февруари. След обстрела е било прекъснато електрозахранването в цялата страна и е бил спрян достъпът до отопление и вода.

Температурите в Киев и в много други градове в Украйна бяха под нулата в неделя сутринта, а метеоролози очакват до вечерта в столицата да стане още по-студено, до минус шест градуса по Целзий.

Киев е най-големият град в Украйна с население от около три милиона души и още до два милиона в Киевска област.

Към края на деня в събота една трета от града оставаше без ток.

Сергей Коваленко, главен изпълнителен директор на електроенергийната компания ЯСНО, която снабдява с ток Киев, съобщи късно в събота, че достъпът до електрическа енергия нараства с всеки изминал час.

Междувременно руското министерство на отбраната съобщи, че военният министър Сергей Шойгу е инспектирал войските на страната, участващи в „специалната военна операция“ на Москва в Украйна, предава Ройтерс.

„Ръководителят на руската армия обиколи районите, където са разположени войските, и провери позициите на руските бойни части в зоната на специалната военна операция“, съобщи министерството в „Телеграм.

Министерството допълва в съобщението, че Шойгу е говорил с военнослужещи „на фронтовата линия“ и на „команден пост“. Но засега не е ясно кога е станало посещението и дали Шойгу е влязъл в Украйна.

Кратко видео, публикувано в съобщението, показва Шойгу във военен хеликоптер, включени са и няколко въздушни кадъра на празни терени.

Съобщението беше направено ден след като руският президент Владимир Путин проведе среща с висшите военни в страната, включително Шойгу, от които поиска предложения как да продължи военната кампания на Русия в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 18.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още