IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кисинджър: Геополитиката днес изисква "Никсънова гъвкавост"

Байдън и предишните администрации са твърде повлияни от вътрешнополитически аспекти на възгледа за Китай, смята ветеранът дипломат

16:41 | 20.07.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Хенри Кисинджър. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Хенри Кисинджър. Снимка: Bloomberg LP

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър заяви, че геополитиката днес изисква „Никсънова гъвкавост“, за да се помогне за намаляването на напрежението в конфликтите между САЩ и Китай, както и между Русия и останалата част от Европа.

Въпреки предупреждението, че Китай не трябва да се превръща в международен хегемон, човекът, помогнал за възстановяването на американо-китайските отношения през 70-те, посъветва президента Джо Байдън да бъде внимателен с оставянето на местната политика да влияе на „важността от разбирането на неизменността на Китай“.

„Байдън и предишните администрации бяха твърде повлияни от вътрешнополитическите аспекти на възгледа за Китай“, каза 99-годишният Кисинджър в интервю за Bloomberg. „Разбира се, важно е да се предотврати китайската хегемония или тази на която и да е друга страна“, допълни той.

Това обаче не е нещо, което може да се постигне чрез безкрайни конфронтации, допълни той. По-рано Кисинджър е казвал, че все по-конкурентните отношения между САЩ и Китай рискуват да доведат до международна „катастрофа, сравнима с Първата световна война“.

Бившият президент на САЩ Ричард Никсън имаше репутация на отявлен антикомунист, но въпреки това изненада поддръжниците си, когато реши да затопли отношенията с Китай на Мао Дзедун и посети Пекин през 1972 г. във визита, превърнала се в повратна точка и за двете страни.

Анализирайки представянето на днешните европейски лидери – от френския президент Еманюел Макрон до германския канцлер Олаф Шолц, Кисинджър заяви, че се натъжава от това, че сегашното „европейско ръководство няма чувството за посока и мисия“, което предишните лидери като Конрад Аденауер и Шарл дьо Гол са имали.

Що се отнася до най-голямата европейска криза в момента – войната в Украйна – Кисинджър посочи, че коментарите му по-рано през годината за отправната точка за преговаряне на край на конфликта са били погрешно интерпретирани. Според Кисинджър времето за преговори наближава и разговорите за бъдещето на Крим трябва да бъдат оставени на преговарящите, не да се определят преди спирането на конфликта.

По отношение на Brexit Кисинджър заяви, че позицията на Дьо Гол, че Великобритания „никога няма да бъде предан член на европейската общност“, се е оказала вярна.

Попитан кой от лидерите, описани в новата му книга „Leadership: Six Studies in World“ Strategy би се справил най-добре в днешния свят, Кисинджър каза, че това би бил първият премиер на Сингапур Ли Куан Ю. Според ветерана дипломат той би бил най-подходящ за президент на САЩ от шестимата други лидери, включени в книгата – Аденауер, Никсън, Дьо Гол, както и египетският президент Анвар Садат и британският премиер Маргарет Тачър – и най-добре би се справил с предизвикателството на климатичните промени.

Попитан кой би бил най-непоколебимият преговарящ с руския президент Владимир Путин днес, Кисинджър първо посочи Дьо Гол, после допълвайки: „Никсън би бил доста добър“.

По думите му американският лидер е бил „много добър външнополитически президент“, който обаче се е унищожил вътрешнополитически.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
forexar
преди 1 година
Жалко, че не се чува гласа на Кисинджър. Старата генерация мисли по-стратегически, а не как да добута следващи избори на всяка цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още