IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС е на крачка от приемането на нов пакет санкции срещу Русия

За първи път се предвижда санкционирането на трети страни, които помагат на Москва да заобиколи ограничителните мерки

21:35 | 21.06.23 г. 4
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Постоянните представители на страните-членки в Европейския съюз (ЕС) в Брюксел са постигнали споразумение по 11-ия санкционен пакет срещу Русия, съобщава шведското председателство. В него са включени мерки, насочени срещу заобикалянето на санкциите. Така за първи път ще могат да бъдат санкционирани трети страни, които помагат на Москва да избегне санкционния режим.

Ограничителни мерки ще могат да се налагат в случай, че държави не спазват западните санкции или не могат да обяснят внезапния скок на търговията със забранени стоки, твърди Politico, предава БНР.

Източници от Съвета уточняват, че се въвежда  възможността за изключителни мерки, които да бъдат налагани в краен случай. Те включват ограничаване на продажбата, снабдяването, трансфера или износа на чувствителни стоки с двойно предназначение и технологии за трети страни, чиято юрисдикция е доказала, че представлява продължителна и особено висока опасност от използване за заобикаляне на санкциите.

За да се минимизира рискът от заобикалянето на санкциите, се въвежда забрана за транзит през територията на Русия на стоки и технологии, които биха помогнали за засилването на нейната военна и технологична мощ или за развитието на сектора на отбраната и сигурността. Пакетът разширява списъка от подлежащи на ограничение стоки, представляващи такава заплаха.

Удължава се срокът за отнемането на лицензите за излъчване в ЕС на пет руски медии, контролирани от Кремъл. Забранява се и акостирането в пристанищата и шлюзовете на територията на ЕС на съдове, извършващи трансфери от един на друг кораб. Това ще става тогава, когато компетентните органи имат основателна причина да подозират, че определен плавателен съд нарушава забраната за внос по море в ЕС на руски суров петрол или негови продукти или превозва същите, закупени на цена, надвишаваща тавана, договорен от ЕС и Г-7.

Общо 71 лица и 33 образувания са вкарани в "черен" списък като отговорни за деяния, сред които незаконно депортиране на украински деца в Русия.

Писмената процедура по одобряването на санкциите трябва да приключи на 23 юни.

Страните от ЕС спорят за новите мерки от средата на май и пререканията заплашваха да засенчат срещата на върха на ЕС следващата седмица. Няколко страни, включително Германия, се тревожат, че подобен механизъм ще навреди на дипломатическите отношения и дори ще тласне някои държави дълбоко в обятията на Русия и Китай. 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е приветствала политическото споразумение. Според нея мерките ще нанесат допълнителен удар по военната машина на Путин заради затегнатите експортни ограничения, насочени срещу организации, подкрепящи Кремъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 21.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

4
rate up comment 13 rate down comment 9
Скъсана_Ушанка
преди 11 месеца
Спакойна, таварищи слабоумни копейки, вашия вожд-джудже каза, че санкциите били полезни, така, че целувайте краката на ЕС за тази помощ! Или искате да кажете, че ***-кин лъже??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 15
xapoznai
преди 11 месеца
Санкциите карат Русия да продава все по-евтино и да купува все по-скъпо... това води нарастване на дефицита, а той трябва да се финансира от някъде. Резервите ще стигнат до края на годината след това ще се наложат съществени промени тип "пари нема действайте"... От там надолу по пързалката към дъното....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
1
rate up comment 17 rate down comment 15
cyclop
преди 11 месеца
Новия пакет от санкции, още наречен "ребята давайте да спазваме предишните пакети санкции" аахаха какво ли не бих дал за нови серии на Монти Пайтън, сюжетът се пише сам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още