IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киев: Последните няколко дни са "особено плодотворни" за контранастъплението ни

Украйна и Русия продължават да си разменят обвинения за предстоящо нападение срещу Запорожката АЕЦ

08:24 | 05.07.23 г. 3
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Украинското контранастъпление срещу руските сили е било „особено плодотворно“ през последните няколко дни и войските на Украйна изпълняват основните си задачи, заяви високопоставен представител на службите за сигурност, цитиран от Ройтерс.

Изявлението на Олексий Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, е поредната положителна оценка на Киев за едномесечната контраофанзива, въпреки че Москва не признава напредването на украинските сили.

Украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр също съобщи за напредване на украинските сили около Бахмут въпреки ожесточена руска съпротива. Руските сили завзеха града през май след 10-месечни боеве.

Русия, която започна пълномащабното си нашествие през февруари м. г., все още контролира големи части от територията в Източна и Южна Украйна, но украинският президент Володимир Зеленски заяви в понеделник, че войските му са напреднали след „трудна“ седмица.

„На този етап от активните враждебни действия отбранителните сили на Украйна изпълняват задача номер едно – максимално унищожение на човешката сила, оборудване, складове за горива и военни транспортни средства, командни пунктове, артилерия и сили за противовъздушна отбрана на руската армия“, написа Данилов в Twitter.

„Последните няколко дни бяха особено плодотворни“, допълни той, без да разкрива подробности от бойното поле.

Валерий Шершен, говорител на Южното военно командване, заяви, че украинските войски са се придвижили с до 2 км в посока на Бердянск, Южна Украйна, въпреки ожесточена руска съпротива.

„Напредваме по южния фланг на Бахмут. На север, честно казано, се водят тежки сражения и до момента не постигаме напредък“, допълни Маляр пред националната телевизия.

„Нашите сили срещат сериозна съпротива. Врагът мобилизира всичките си сили, за да ни спре на юг и на изток“, каза още тя.

По думите ѝ руските сили постигат напредък и по на север, близо до Лиман и Сватове, където те са особено активни напоследък.

В Макеевка, град в контролираната от Русия част от Донецка област, украинската армия е унищожила батальон на руските сили. Поставени от Русия ръководители съобщиха, че един цивилен е загинал, а 36 цивилни са били ранени при нападението.

Ройтерс не е могла да удостовери положението на бойното поле. И двете страни твърдят, че другата е понесла тежки загуби.

Руското министерство на отбраната информира, че силите му са отблъснали украинската армия в пет района на източната област Донецк.

То също така съобщи, че е отблъснало нападения близо до Лиман и е разстроило операциите на врага в Запорожка област, където според Украйна силите ѝ са овладели няколко села.

Генералният щаб на украинската армия съобщи за успешно отблъскване на руски нападения в Купянск на север, Бахмут и близо до оспорваните градове Авдеевка и Маринка на юг.

Русия съобщи във вторник, че Украйна е атакувала Москва с най-малко пет дрона, които са били свалени, въпреки че едно от летищата в руската столица пренасочи полети за няколко часа.

Взаимни обвинения за подготвяно нападение срещу Запорожката АЕЦ

И вчера Русия и Украйна продължиха да се обвиняват взаимно, че замислят нападение срещу контролираната от Москва Запорожка АЕЦ, която отдавна е обект на взаимни обвинения и подозрения, пише Ройтерс.

Зеленски уведоми френския си колега Еманюел Макрон за руски „опасни провокации“ в централата в Югоизточна Украйна.

Ренат Карчаа, съветник на ръководителя на Росенергоатом, която оперира мрежата от атомни централи в Русия, заяви, че Украйна планира да хвърли върху централата боеприпаси заедно с радиоактивни отпадъци, пренесени от друга от петте атомни централи на страната.

„Под прикритието на нощта на 5 юли украинската армия ще се опита да атакува Запорожката АЕЦ, използвайки прецизно оборудване с голям обхват и дронове-камикадзе“, заяви Карчаа пред руска телевизия, цитиран от местните осведомителни агенции. Той не приведе доказателства за твърденията си.

Зеленски написа в Twitter, че е уведомил Макрон в телефонен разговор, че „окупационните войски подготвят опасни провокации в Запорожката АЕЦ“.

Според украинския президент Макрон се е съгласил с необходимостта положението да бъде държано под максимален контрол с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

В съобщение на украинските въоръжени сили, позоваващо се на „оперативни данни“, се казва, че „взривни устройства“ са поставени на покрива на трети и четвърти реактор на централата във вторник. Атака е възможна „в близко бъдеще“, се допълва в съобщението.

„Ако бъдат взривени, те няма да навредят на реакторите, но ще създадат впечатление за артилерийски обстрел от украинската страна“, съобщиха въоръжените сили на Киев в канала си в „Телеграм". И допълниха, че украинската армия остава „готова за действия при всякакви обстоятелства“.

Зеленски и украинската армия също не приведоха доказателства за твърденията си. Нито един от реакторите на централата не произвежда ток.

В нощното си видео послание Зеленски каза, че Русия планира „да симулира нападение срещу централата. Или може да имат някакъв друг сценарий“, допълни той.

„Но във всеки случай светът вижда и няма как да не види, че единственият източник на опасност за Запорожката АЕЦ е Русия и никой друг“, допълни украинският президент.

185 хил. нови професионални войници в руската армия

Бившият руски президент Дмитрий Медведев заяви във вторник, че 185 хил. новобранци са се присъединили към руската армия като професионални войници от началото на годината, докато Москва се опитва да укрепи силите си, понасящи големи загуби в Украйна.

Миналата година Русия обяви план да увеличи размера на въоръжените си сили с над 30% до 1,5 млн. военнослужещи – амбициозна задача, която е затруднена от големите, но необявени жертви, които армията дава във войната.

„Според министерството на отбраната от 1 януари до 4 юли над 185 хил. души са били приети в редиците на въоръжените сили, от които около 109 хил. са запасняци, както и други категории граждани, които са викани на служба съгласно договор“, каза Медведев.

Във видео, публикувано в „Телеграм", той заяви, че почти 10 хил. новобранци са се присъединили миналата седмица след краткия бунт на частната военна компания „Вагнер“, чийто бойци имаха вариант да подпишат договор като редовни войници.

„Искам конкретно да отбележа, че опитът за въоръжен бунт не промени отношението на гражданите към професионалната служба в зоната на специалната военна операция“, заяви Медведев, имайки предвид конфликта в Украйна.

Президентът Владимир Путин нареди „частична мобилизация“ на 300 хил. запасняци през септември м. г., като накара стотици хиляди хора да избягат от Русия, за да не бъдат изпратени да воюват. Путин заяви, че няма нужда от допълнителна мобилизация.

Медведев, който по-рано тази година беше определен да надзирава местното военно производство в Русия, заяви, че заводите работят в постоянен режим, за да снабдяват армията в Украйна.

В изявлението си от вторник той предложи иззети активи от криминално проявени лица, включително скутери и коли, да бъдат предадени на армията.

Според него прокурорите, Федералната служба за сигурност (ФСС) и други служби трябва да работят с министерството на отбраната, „за да вземем мерки за прехвърляне на такова оборудване към войските ни възможно най-скоро“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 05.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
andy
преди 9 месеца
От 4 Юни до 11 Юли Украйна е дала над 26 000 жертви и 3 000 единици въоръжение. Настъплението е около 10 километра на няколко места.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 9
sssaaa
преди 9 месеца
До: zelka007, Фекален, я ни дай-малко стакмистика колко граждани са загинали (от криминални прояви, като безразборни стрелби, въоръжени грабежи и от свръх доза с наркотични вещества) в САЩ за периода на СВО на Русия в Украйна. Дай да видим тази "Демокрация" в САЩ и тази "Диктатура" в Русия до какви човешки загуби водят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 20
zelka007
преди 9 месеца
2022 - втората най-могъща в света ; 2023 - втората най-могъща в Украйна ; 2024 - втората най-могъща в рассия ... дОбър е зануленият в кремля ... паметника ще го бишнем !! митррофанова и кoпейкин ще ги изгоним !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още