IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството очаква от "Лукойл" план какво ще прави след 2024 г.

Днес ще бъде подписан Меморандум за сътрудничество в областта на енергетиката с Украйна, анонсира българският премиер

09:50 | 06.07.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Правителството очаква от "Лукойл" планове какво ще прави с българската рафинерия, след като изтече дерогацията, която позволява преработката на руски петрол до края на 2024 година, съобщи в отговори на въпроси на граждани по време на "Властта говори открито" премиерът акад. Николай Денков. Руската компания трябва да промени технологията на работа, за да използва алтернативен петрол, припомни още премиерът.

До края на месеца ще се проведе процедурата и по смяната на представителя на държавата в ръководството на "Лукойл Нефтохим", анонсира още той.

По-късно днес (6 юли) ще бъде подписан меморандум за сътрудничество в областта на енергетиката с Украйна, каза още Денков, но без да уточни кой ще сложи подписа под документа, който беше одобрен по време на редовното заседание на Министерския съвет вчера. Ще има специална точка за сътрудничество в областта на ядрената енергетика, допълни той и потвърди интереса на Киев към оборудването за АЕЦ "Белене". Преговорите за продажбата му вече са започнали, макар и на все още начално ниво, допълни още Денков.

Очакванията са, че днес в София ще пристигне президентът на Украйна Володимир Зеленски. Информацията обаче още не е официално потвърдена от Министерския съвет. Освен енергетиката, тема за разговори се очаква да бъде и евроатлантическото бъдеще на Украйна на фона на предстоящата среща на НАТО във Вилнюс в началото на следващата седмица, на която се очаква решение за бъдещото членство на Киев в организацията.

"Картината изглежда сравнително оптимистично", каза премиерът по отношение на диверсифициране на доставките на природен газ и петрол у нас. Той обаче допълни, че преговорите там трябва да се водят много внимателно, за да има "правилен баланс", защото става въпрос за "пазар за много пари".

Благодарение на разширението на газохранилището в Чирен България може да стане транзитна страна за газа на север и на юг от нас, категоричен беше още Денков.

Премиерът отбеляза още обществената съпротива относно добива на шистов газ заради опасенията за екологично замърсяване. Той призова за експертни разговори без емоции с местните общности, но и допълни, че хората не са готови още за това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 06.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 7
danchomentata
преди 9 месеца
До: OHЯ Настинка през лятото: Какво да правим при летен грип?Хремав е академика на втората снимка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 8
OHЯ
преди 9 месеца
И Лукойл ще пратим при Газпром , а после и паметника !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
danchomentata
преди 9 месеца
Чл.87. (1) (Изм.- ДВ,бр.43 от2016 г.)В случай че до началото на бюджетната годинадържавният бюджет не бъде приет от Народнотосъбрание, приходите на бюджета се събират в съответствие с действащитезакони,аизвършванетонаразходитеипредоставянетонатрансфериевразмернепо-голямотразмераимзасъщияпериоднапредходнатагодина,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
danchomentata
преди 9 месеца
"Който се смее последен ...https://***.actualno.com/politics/glas-ot-dps-shte-ima-li-pravitelstvo-po-sledvashtata-sedmica-news_2007006.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
danchomentata
преди 9 месеца
...се смее най-добре" https://prikachi.net/image/piXHJh
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още