IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всички чакат сигнала на Китай за зърнената сделка

Едва ли Ердоган ще се съгласи да гарантира сигурността на корабите, напускащи украинските пристанища в Черно море

15:11 | 18.07.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия официално излезе от трудно постигнатото през миналия юли споразумение, което позволява износа на украинска зърнена продукция от три пристанища в Черно море - Одеса, Черноморск и Южний (Пивденний). Официално причината за това е липсата на изпълнение на руските условия по сделката - облекчаване на износа на руски храни и торове, става ясно от съобщение на Министерството на външните работи на Русия.

Украинският президент Володимир Зеленски вече съобщи, че Киев има готовност да продължи износа на зърнени храни през вече установените коридори по силата на споразумението си с ООН и Турция или чрез ново тристранно споразумение.

Въпреки изпратените писма до двамата гаранти по сделката в Киев нямат голяма надежда, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който до този момент поддържаше сделката "жива", е готов да се противопостави на Русия, коментират източници на американското издание Politico. Според тях Анкара едва ли ще изпрати своите военни кораби да охраняват коридорите без съгласието на Москва. Първият коментар на Ердоган след изявленията на Кремъл беше, че сделката вече е история.

При това положение договорените зърнени коридори едва ли ще могат да бъдат използвани, защото е малко вероятно собствениците на кораби да ги изпратят по несигурни маршрути в Черно море, допълва изданието. Украинският президент коментира в свое интервю пред африкански медии, че компаниите имат готовност да продължат да изнасят украинската продукция, стига обаче Турция да гарантира преминаването на корабите.

Нещо повече говорителят на Кремъл Дмитрий Песков предупреди, че без участието на Русия в споразумението, ще бъде опасно да се изнася зърното. Той уточни, че в района се водят бойни действия и могат да възникнат рискове, които трябва да бъдат отчетени. Според Песков Украйна може да използва коридорите за бойни цели.

Като цяло Западът не е изненадан от руското решение - сделката беше трудно постигната и още по-трудно удължавана досега. Повечето лидери осъдиха излизането на Русия от сделката, а всички погледи сега са насочени към Китай. Китайският президент Си Дзинпин и висши китайски чиновници дадоха ясно да се разбере, че искат да видят нормално функциониращи пазари, обяснява Джим О`Браян, ръководител на отдела по санкции в Държавния департамент на САЩ пред Politico.

Надявам се, че Пекин ще даде сигнал, който ще накара Русия да се върне към споразумението, коментира и украински висш чиновник пред американското издание. Това изявление не е изненадващо - през последните години Китай ставаше все по-зависим от вноса на украински селскостопански стоки, а сега е основен купувач на зърното от Черноморската инициатива - почти 8 млн. тона от изнесените почти 33 млн. тона.

Другите две държави в тройката са Испания и Турция. По данни на ООН към 60% от целия износ е насочен към държави с развиващи се икономики. В своето изявление от руското външно министерство казват, че инициативата не изпълнява своите цели и зърното се купува от богатите, а не от заплашените от глад африкански държави.

Но реално самото съществуване на споразумение носеше спокойствие на пазарите и е само едно парче от цялостната картина за борбата срещу продоволствената криза в световен мащаб, посочва още Politico.

Други анализатори обаче са на мнение, че пазарите могат и да преодолеят бързо създалата се криза. Първият ценови шок се появи веднага, след като Русия нападна Украйна и блокира работата на пристанищата в Черно море през пролетта на 2022 година. Но сега, повече от година след началото на войната, търговците може и да не се поддадат толкова лесно на паниката.

Данните реално показват, че в последните дни цената на пшеницата на Чикагската борса намалява - с 0,1% за последните пет дни и със 7,2% - за месец. Цената на царевицата обаче поскъпва с 1,7% за последните пет дни, макар и за месец да губи 14%. Именно царевицата е основният зърнен продукт, изнасян чрез зърнената сделка от Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 18.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 8
zelka007
преди 9 месеца
Поднебесната ще изпрати на могучая един кораб с гaлоши за войската им , да не одят боси , и зануленият детеубиец ще кротне ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още